Jump to content

Építmények, melyeket látnod kell II.

2014. 12. 09. 20:06

Nagyon sok olyan építmény van szerte a világon, melyet jobb ha az ember saját szemével is lát. Hogy mik is ezek?

Eiffel torony, Párizs: Ez Párizs egyik jelképe, mely 324 méter magasságban tornyosodik Párizs fölé. Nevét a tervezőcég tulajdonosáról, Gustave Eiffel mérnökről kapta a nevét. A tornyot a franciák egy része utálja egy másik része pedig szereti. Többször is le akarták bontani, vagy felrobbantan, a második Világháborúban pedig fegyvert akartak belőle csinálni, de még mindig áll és ugyan nincs benne a világ hét csodájában, de azért érdemes felmászni rá, ha már ott vagyunk.

A Megváltó Krisztus Szobra, Rio de Janeiro: Ez a 30 méter magas szobor nagyon sokáig volt Brazília jelképe. A Megváltó Krisztus szobra a 700 méter magas Púpon, azaz a tropikus Tijuca Erdei Nemzeti Parkban emelkedő Corcovado-hegyen áll. Az art deco stílusban készült alkotás fő szerkezeti elemeit vasbetonból öntötték, külső borításához a jó ellenálló képességű és a részletek finom kidolgozására is alkalmas zsírkövet használták. Ma is ez az egyik leglátogatottabb uticél Rióban.

Perta, Jordánia: A város neve ugyan vitatott a régészek között, de végül a Petra - görögül: szikla - lett a végső elnevezése. A sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt, mely sajnos hanyatlásnak indult és a végén már csupán beduin pásztorok tudtak a létezéséről. Szerencsére az 1900-as években feltárták az egész várost, mely ma is jelentős idegenforgalmi célpont azoknak, akik szeretnek a régmúlt időben kalandozni.

Tádzs Mahal, India: Agrában, a Jamuna folyó partján található mauzóleum elnevezése ez, mely valójában egy teljes épületkomplexumot takar, ennek része maga a fehér márvány síremlék is. Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647 között építtette 1631-ben, gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Azóta is ezt tartják a világ legromantikusabb építményének.


Forrás és fotó: repulojegyutazas.hu

Írta: Molnár Adrienn