Jump to content

Építmények, melyeket látnod kell I.

2014. 12. 08. 17:27

Bizony vannak olyan építmények a világon, melyeket muszáj egyszer legalább megnézni, míg megtehetjük. No persze nem azért mert eltűnnének, hanem mert olyan csodával rendelkeznek, melyet távolból, képekről nehéz felfogni.

Nagy Fal, Kína: Az egész Kínán végigkígyózó építmény teljes hossza 2900 méter, de sajnos még így sem látszik az űrből. Igazából két kőfalról beszélünk, melyek több mint 7,5 méter magasak, közöttük pedig föld és kő feltöltés húzódik. Közel 1000 évig épült, i.e. 400-tól kezdve.

Iglu, Északi-sark: Ezt az épületet használják az őslakosok mindennapi életük során. Igazából egy félkör alakú közel egy méter magas épületről van szó, melyet a keményre fagyott hóból kivágott kockákból építenek. A kupolás alakzat nagyon könnyen megtartja a falakat, így nincs szükség alátámasztásra sem az építkezés során. Közepén gyakran egy nagy mécsest helyeztek el, ezen főztek és ezzel melegítették a felső teret is.

Szabadság-szobor, New York: Az öreg hölgyet 1884-ben adományozta a francia nép az USA-nak, megemlékezve a Függetlenségi Nyilatkozat kikiáltásának centenáriumáról. A szobor 46 méteres magasságával a legnagyobb ember alkotta szobor a történelemben. A nő fején koronát visel, melynek hét ága a hét tenger és a hét fölrész felett ragyogó szabadságot szimbolizálja. Jobb kezében egy fáklyát, balban pedig egy írótáblát tart, melybe Amerika függetlenné válásának dátuma van belevésve. A lábánál heverő elszakított lánc pedig az önkényuralom felett aratott győzelmet jelképezi.

Rushmore-hegy, Dél-Dakota: Ebben a hegyláncban található a négy híres elnök fejmása: George Wasingtoné, Thomas Jeffersoné, Teodore Roosevelté és Abraham Lincolné. Az 1927 és 1941 között faragott arcok egyenként 18 méter magasak és a megmunkálás során dinamitot és légkalapácsot használtak az alkotók.

Forrás és fotó: 168ora.hu

Írta: Molnár Adrienn