Jump to content

Hihetetlen természeti jelenségek

2014. 10. 24. 15:55

Vannak földünkön olyan csodálatos természeti jelenségek, melyekre nincsenek szavak. Aki nem látja őket a saját szemével az persze nem is hisz az ilyenekben, de ettől még léteznek. Mutatok párat, amit érdeme a saját szemünkkel is megnézni majd, ha alkalom adódik rá.

Tükröződő sómezők: A Salar de Uyuni a világ legnagyobb sómezője 10,582 km2 délnyugat Bolíviában. A tavak kiszáradása nyomán létrejött két sómezőt vékony vízréteg borítja az év nagyrészében. Ennek köszönhetően szinte tökéletesen tökröződik róluk vissza az égbolt. Akik eljutnak oda, mind arról számolnak be, hogy olyan, mintha a feje tetejére állt volna a világ.

Pink Lake Hillier vagyis a Rózsaszín tó: Biztos senki sem asszociálna rózsaszínre mikor egy tó színéről beszélünk, de aki Ausztráliában jár, mindenképp keresse fel az egyik északi szigetét, ahol bizony valóban rózsaszínű az egyik tavacska. Hogy hogyan lett ilyen a színe, arra egyszerű a válasz. A tó körülbelül tízszer sósabb, mint az óceán, ezért kitűnő élőhely a sókedvelő mikroalgáknak. Ezek az algák pedig ilyen rózsaszínű anyagot termelnek, ez festi be a tó vizét.

Légbuborékok az Abraham-tóban: Az Abraham-tó Kanadában, Albertában található és egy olyan pazar létvényosság, amit jobb csak távolról szemlélni. Itt ugyanis a tó jegét, különböző formályú és méretű belefagyott metán buborékok tarkítják, melyek ugyan ránézésre csodálatosak, de könnyen be is szakadhat alattunk ezek miatt a tó jege.

Pókháló fák: A pakisztáni 2010-es nagy áradást a pókok úgy vészelték át, hogy megtelepedtek a fák koronájában. Majd itt olyan jól érezték magukat, hogy maradtak és az egész lombkoronát beszőtték hálójukkal. Azóta ezek a fák igazán nagy népszerűségnek örvendenek, de persze csak azok körében, akik nem félnek a pókoktól.

Csillámló tengerpart: Ez az a jelenség, melyről az emberek többsége nem hiszi el, hogy nem egy jól sikerült Photoshop trükkről van szó. Persze mindenki elmehet és megcsodálhatja a maldív-szigeteki Vaadhoo partján élőben is a látványosságot, mikor is a part csillagokba öltözik. A jelenséget a víz partramosta planktonok okozzák, melyeknek megvan az a sajátos képessége, hogy fényt tudnak kibocsátani. Ezzel védekeznének, de nekünk persze csak a szájtátás marad.

Forrás és fotó: ittsevoltam.hu

Írta: Molnár Adrienn