Jump to content

Csillagok a föld alatt

2014. 10. 19. 16:06

Egyesek hiszik, hogy megmondják a jövőt, mások csak kedvelésből bámulják a csillagokat. Abban azonban mindannyian egyet értenek, hogy ezt a fantasztikus látványt nem lehet felülmúlni sehogy. Azonban Új-Zélandon van egy hely, a föld alatt, ahol ugyanez a csillagtenger jelenik meg felettünk.

Persze ez nem teljesen igaz. Új-Zélandon a Waitomo-Glowworm cseppkőbarlangban ugyanis ezernyi szentjánosbogár tanyázik, melyek foszforeszkálva élik mindennapjaikat a barlang tetején és oldalán. Ezáltal pedig, olyan illúziót keltenek, mintha a csillagos égbolt alatt állnánk, még akkor is, ha valójában tudjuk, hogy a föld alatt vagyunk.

A barlang egy földrengés következtében jött létre, amikor az esővíz nagy mennyiségben zúdult alá, így létrehozva a barlangi tavat valamint a különleges élővilágot.

Majd később 1887-ben fedezte fel egy angol kutató és egy maori bennszülött. Nem is igazán beszélhetünk felfedezésről, hiszen a maoriak már tudtak a barlang létezéséről és ők vezették oda az angol felfedezőt, Fred Mace-t is. Belépve a barlang száján pedig olyan csodát pillantottak meg, melyre nincsenek szavak. Több ezer apró bogár és ezek lárváinak világító fénye töltötte meg az amúgy korom sötét teret.

Felfedezése óta a helyiek az év minden napján visznek le turistákat körülbelül 20 fős csónakokkal. A barlangba csak általuk lehet lejutni, ugyanis csak a földalatti folyó vezet befele, mely az ő területükön vezet át.

Forrás és fotó: cornerofthecabinet.com

Írta: Molnár Adrienn