Jump to content

Csodás látnivalók idehaza I.

2014. 10. 13. 19:50

Ideje, hogy egy kcsit közelebbi vizekre vezzünk, hiszen nem kell ahhoz repülőre ülni, hogy csodás dolgokat lássunk. Hazánk is bővelkedik bennük, egy része ma már a világörökség részét képezi és a turisták kedvenc célpontjainak számítanak.

Aggteleki-kaszt: Kis hazánk ugyan bővelkedik a barlangokban, de ez az egyetlen, mely a mai napg érintetlen, ennek oka pedig, hogy 1995-ben az UNESCO a világörökség részévé avatta a barlangrendszert. Csodálatos csepkőbarlangjainak egy részében ugyan lehet kalandozni és túrákat szervezni, de szigorúan semmihez sem szabad nyúlni.

Pannonhalmi Bencés Apátság: Ha történelmileg és építészetileg is szeretnénk valami fantasztikusat megcsodálni, akkor ez egy remek választás. A világörökségi listára 1996-ban felkerült templom nem csak kialakításáért éri meg az utat, hanem mert ritka élmény egy évezredek óta álló apátságban sétálni. Ahol nem mellesleg olyan helységeket tekinthetünk meg, mint a 19. századbel könyvtárterem, ahol a közel 400 000 könyvgyűjteményben igazi ritkaságok is vannak.

Hortobágyi Nemzeti Park: Hazánk természeti örökségében kiemelkdő helyet tölt be a Hortobágy, azon belül is a Nemzet Park. Turistalátványosságnak sem utolsó, sőt az egyik legnagyobb vonzerővel bír az ide látogatós számára. A gémeskutak, a gulyák, a szürkemarhák és az elengedhetetlen puli rendkívüli hatást vált ki mindenkiből. A csend megigéző és magával ragadó, akárcsak a látvány. Nem csoda hát, hogy 1999 óta a világörökség része.

Ezzel persze a sor nem ér véget. Még rengeteg olyan hely van hazánkban, ahova mindenképp édemes ellátogatni. Nem is olyan messze az otthonunktól és nem is annyira drágán, mintha egy külföldi utazást szerveznénk.

Forrás és fotó: diamondbridge.hu

Írta: Molnár Adrienn