Jump to content

A világ legmagasabb hullámvasútjai

2014. 10. 07. 12:42

Nemrég beszámoltunk a világ legnagyobb vízicsúszdáiról, most pedig lássuk azokat a hullámvasutakat, melyek nem csak, hogy hajmeresztőek, de a gyomorforgató élmény miatt tényleg csak a legbátrabbaknak ajánljuk.

Ezek a hullámvasutak nem sebességük vagy kanyargósságuk miatt a legnagyobbak, hanem mert a legmagasabb pontjuk közel 100 méteren található, ami már önmagában is merész magasság, nemhogy ezen több száz kilométeres sebességgel robogjunk át.

Steel Dragon 2000: Japánban, Mie prefektúrában található. A 2000-ben átadott szakasz legmagasabb pontja közel 92 méter, mellyel ez a legmagasabb 100 méter alatti ilyen építmény. A pálya hossza sokáig rekordtartó volt a maga 2479 méterével.

Tower of Terror II: Ezért az egyedülálló függőleges gyomorforgatóért Ausztráliába kell utaznunk, azon belül is Gold Coastra. A 115m magas torony hullámvasútja 161km/h sebességre képes, egy pontján pedig 4,5G erő hat a rajta ülő emberekre. Az út viszont elég rövid, egy sötét alagútból indulva felmegyünk a torony tetejére, majd onnan szabadesésben vissza az alagútba.

Superman – Escape from Krypton: Ez a kaliforniai hullámvasút, akárcsak a Tower of Terror II egy toronyból és egy rövid sík szakaszból áll, csak ez 11 méterrel magasabb. Végsebessége is megegyezik a fent említettével.

Top Thrill Dragster: Amerikában az ohiói CedarPoint vidámparkban áll, legmagasabb pontja 130m magasan van. De nem csak a magassága lenyűgöző, hanem a gyorsasága is, ugyanis közel 190km/h sebességre is felgyorsulhat, mindezt pedig csupán 4mp alatt.

Kingda Ka: New Jersey-ben található a világ jelenleg legnagyobb hullámvasútja a Six Flags Great Adventure nevű vidámparkban. A Kingda Ka legmagasabb pontja 139 méteren található és végsebessége 209km/h melyet 3,5 mp alatt ér el.

Forrás és fotó: wikia.nocookie.net

Írta: Molnár Adrienn