Jump to content

Hazánk csodatevő kútjai és forrásai

2014. 09. 29. 20:00

A csodatevő kutak és források olyan gyógyító erővel rendelkező helyek, melyeknél ősidők óta megmagyarázhatatlan gyógyulások történnek.

1. A mátraverbélyi Szentkút: A kút Mátraverebélytől csupán pár kilométerre, a Cserhát egyik völgyében fekszik. A legenda szerint a forrás Szent László király lovának patája nyomán fakadt 1092-ben. Azóta is gyógyító erőt tulajdonítanak neki, de az igazi csoda az 1600-as években történt itt, mikor is egy néma pásztorfiú ivott a kút vizéből és utána megszólalt. Ezután XI. Kelemen pápa kivizsgáltatta az esetet és valódiságát elfogadta.

2. Hétkápolna: A váci szentkút eredete Géza és László hercegekhez köthető. A Salamon királlyal megvívott háború előtt ezen a tájon tartózkodtak, ahol Gáza fogadalmat tett, miszerint ha legyőzik Salamont, templomot építtet Szűz Máriának. A csatát megnyervén épp a templom helyét keresték, mikor megjelent nekik egy szarvas, agancsain égő gyertyákkal. A templomot ezen a helyen építették fel, és Szarvas Boldogasszony néven tiszteltek. A szentkút őse pedig egy gyógyerejű forrás lett a közelben. A templom az idők során ugyan elpusztult, de a forrás mellé Migazzi püspök ismét kápolnát építetett, melynek a forráshoz vezető hét oszlopa után kapta a Hétkápolna nevet.

3. Pilisszentkereszt: E rendben tartott, a község által kis kápolnafélével el is látott kutat, nem csak Pilisszentkereszt, de az egész térség csodatévő helyként ismeri. Legnagyobb csodája, 1949-ben egy Matild nevű kislány meggyógyítása volt, aki súlyos bénulásából újra képes volt járni.

4. Csobánka: A legenda szerint 1842-ben a Pilisben egy pásztorfiúnak egy forrás közelében lévő mocsaras helyen megjelent Mária. A látomás után a falusiak a kút vizében fürödtek és főztek is, majd csodálatos módon meggyógyultak. A forráshoz később kápolna is épült és a jelenés után kapta a nevét: Máriakút.

5. Tétszentkút: A Tét községtől nem messze található Tétszentkút az 1700-as években vált ismerté. Ekkor egy császári katona azt álmodta, hogy ha iszik a forrás vizéből, akkor minden betegségéből meggyógyul. Álma valóra is vált és az óta tartják a kút vizét gyógyítónak. Sajnos a forrást a rá épült kápolna beomlása miatt betemették és mára vize teljesen elapadt, de a hely még mindig sok zarándokot vonz.

Forrás és fotó: turulbaratikor.hu és magyarterrendezes.hu

Írta: Molnár Adrienn