Jump to content

Wat Rong Khun – a Fehér templom

2014. 09. 17. 16:00

Az hihetnénk, hogy a Wat Rong Khun vagy ahogy a külföldiek ismerik, a Fehér templom egy ősi építészeti remek. Manapság az épületek minimalista módon törekszenek a minél praktikusabb és egyszerűbb kivitelezhetőségre és használatra, azonban Ázsia egyes vidékein még él a gazdag dekoráció hagyománya. A viszonylag új, 1997-ben épült Fehér templom valójában modern látványosság.

A Wat Rong Khun nem éppen szokványos alkotás. Egyenletes tejszínűre, meszelt és festett burjánzó dekorációi és épületei miatt a turisták körében egyszerűen Fehér templomként vált híressé, melyet előszeretettel látogatnak a Thaifölder érkezők. Az épületegyüttes funkcióját tekintve buddhista szentély vagy templom, mely látványos formái miatt vált népszerű úticéllá és a Chiang Rai tartomány büszkeségévé.

Tervezője Chalermchai Kositpipat 1997-ben fejezte be a munkát, mellyel egészen 2014 május 5-ig elégedett lehetett. Ekkor azonban a Mae Lao-nak nevezett földrengéshullám elérte a tartományt és súlyos károkat okozott az épületben. Amikor úgy látszott, hogy az épület menthetetlen Chalermchai azt nyilatkozta, hogy szeretné porig romboltatni és soha újra nem építtetni a templomot.

Szerencsére két nappal később az alaposabb vizsgálatok felfedték, hogy az épületek alapvető struktúrái épek, így Chalermchai a teljes renováció mellett döntött. Szándéka szerint a munkálatokkal 2 év alatt elkészülnek, ám szeretné további életét remekműve csinosításának szentelni. Addig is a komplexum nagy része látogatható, míg egyes helyeken csak kívülről szabad fotózni.

Forrás: wikipedia.org

Fotó: tripadvisor.com és amusingplanet.com

Írta: Ambróz Nóra