Jump to content

Lima – a dél-amerikai konyha fővárosa

2014. 09. 13. 17:00

9 millió lakosával Peru fővárosa, Lima a kontinens egyik legnagyobbja, ám a turisták gyakran elkerülik és választják inkább az Amazonas esőerdőit vagy Machu Pichu romjait. A város ugyan valóban egy kissé nehezen szerethető, mert a gyönyörű gyarmati építészet fuldoklik a forgalomban. Valamiért azonban mindenképpen érdemes felkeresni Limát: ez pedig nem más, mint a helyi konyhaművészet.

Mikről ismeretes számodra Lima? Netán hallottál az itt milliószámra élő elvadult macskákról, vagy a híradóban emlegetett földrengések miatt ismerős a név? Ha így van adhatsz még egy dolgot Lima ismertetőjegyei közé: a perui főváros a Dél-Amerikába látogató ínyencek kedvenc célpontja.

„Amikor igényeltem a vízumomat és megkérdezték miért megyek, azt feleltem, hogy enni. Erre a kért öt nap helyett pecsételtek harmincat, mert már tudták, hogy tovább fogok maradni. Igazuk lett!” – írta egy idelátogató amerikai turista.

Peru különleges étkezési hagyományainak felvirágzása az elmúlt 10 évben beköszöntött jólét ideje alatt kezdődött, melyet több évtizednyi gazdasági válság és guerillaháborúk előztek meg. Az étel itt az egységet szimbolizálja egy olyan országban, ahol faji, politikai és geográfiai különbségek tették korábban lehetetlenné a békét. Ahogy Latin-Amerika országai a zenét vagy a sportot nemzeti identitásuk részének tartják, úgy tekintenek Peruban az ételekre.

A nagy földrajzi megosztottság miatt a perui konyha roppant változatos, hiszen óceánpart, sivatag, hegyvidék és dzsungel is szerepel az ország térképén. Emellett az ázsiai, középkeleti és európai bevándorlók hozománya is befolyásolta az ízvilágot.

Nézzünk csak rá egy menüre! Mi a tallarin? Hosszú tészta, pesto-szerű zöld szószban. Hát a cau-cau? Afrikai gyökereket hordozó pacalpörkölt-féle. Juanes? Csirke és rizs kurkumával fűszerezve. Tortilla de raya? Rájahúst tartalmazó omlett, mely erősen a spanyol tengerparti konyhát idézi. Anticucho? Lényegében láma-kebab.

Az igazi különlegesség azonban a ceviche. Képzelj el nagy darab frissnél is frissebb halhús darabokat marinálva, úgy hogy a hús még szinte nyers, de átlátszó. Hagyományosan kanállal fogyasztandó. Fűszere a tigristej avagy egy sós-savanykás ízesítő, mely halat és citrusokat tartalmaz. Állítólag másnaposságűző és afrodiziákum is egyben. Az alternatív receptekben folyami és tengeri rákhús, piros kaktuszmagok, cushuro nevű tengeri alga és kaviár is előfordul. Ha ezek után desszertre vágysz, próbáld ki a raspadilla-t, mely egy ínycsíklandozóan krémes és egy mangószerű gyümölcsből, lúcuma-ból készül. Italkülönlegességnek pedig ott van a kokalevélből főtt élénkítő tea.

Forrás: mensjournal.com

Fotó: peruvianrecipes.wikia.com és lifetasteslikefood.com

Írta: Ambróz Nóra