Jump to content

Óceánok mélyén – mitől félnek a cápák?

2014. 08. 24. 14:00

A cápa a sósvizek csúcsragadozója. Ez egyfelelől igaz, másfelől azonban a legfélelmetesebb húsevő is kicsiben kezdi életét, így egy darabig bőven vannak olyan szörnyetegek a vízben, melyek veszélyt jelentenek rá. Mi képes egy 120 cm hosszú kölyökcápát egyben lenyelni? A videóból kiderül.

A felvételt látva átgondoltam a prioritásaimat. Talán nem is a partok közelében élő kisméretű cápák a legijesztőbbek a tengerben. Legközelebb, ha ilyen környezetben úszkálok könnyen lehet, hogy nem holmi cápácskáktól, hanem a videóban látott rettenettől fogok félni.

Milyen állat volt, ami gyakorlatilag egyben lenyelte a 120 cm hosszú kiscápát? A videó 30-adik másodperce körül láthatod, hogy egy hatalmas hal, egészen pontosan egy óriás sügér. Szerencsére ez a rémség csak Ausztrália vizeiben tanyázik (hol máshol?!). Ott is főleg a 100 méter körüli mélységeket kedveli. Az átlagosan 3-4 méter hosszúra és – kapaszkodj meg – 400-600 kg-osra is megnövő bestiák előszeretettel fogyasztanak húst, főleg cápákat, ám akár a tengeri teknősök páncélját is feltörik.

https://www.youtube.com/watch?v=23Ks1UeD08M

Forrás: askmen.com

Fotó: simplelifedivers.com és fineartamerica.com

Írta: Ambróz Nóra