Jump to content

Ismerkedj meg a Velencei-tó élővilágával

2014. 08. 20. 12:00

Misztikus szépségeket rejt a vizek világa. A már jól ismert és számos óriás akváriumban bemutatott pezsgő és tarka tengeri élőhelyek után ideje, hogy Magyarország halfaunája is méltó kiállítást kapjon, mely nem kevésbé izgalmas, mint trópusi, sósvízi rokonsága.

A magyar vizek páratlan élővilágát, közülök is a Velencei-tó jellegzetességeit mutatja be az agárdi kikötőben nyílt új létesítmény, a H2O Akváriumház. A kisméretű halmúzeum ugyan eltörpül a Tropicarium mellett, mégis számos látnivalóval várja a turistákat.

Mindenek előtt megismerkedhetsz a Velencei-tóban őshonos halfajokkal, mint például a képen látható csapó sügér, de emellett más, kevésbé gyakran emlegetett vízi élőlényeket is megcsodálhatsz. Ha nem láttál még közelről szitakötőlárvát, vízi skorpiót vagy vízi botpoloskát, de szeretnél találkozni ezekkel a Magyarországon élő különlönleges állatokkal, akkor a H2O Akváriumházban kezdheted velük a barátkozást.

Az épületben jelenleg nyolc hatalmas akvárium várja a kíváncsi látogatókat, melyek közül a legnagyobb 1785 literes, míg összesen a nyolcban 7085 liternyi víz van. A minikomplexum létrehozásásához egy 20 millió forintos beruházásra volt szükség, melyet 100%-ban a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák támogatásából fedeztek.

Ha szeretnéd ezek után vadon is megtekinteni a tó élővilágát, akkor a tavon a személyhajózást 14 éve működtető Velencei-Tavi Fejlesztési Nonprofit Kft. hajóival menetrendszerinti sétahajójáratokkal fedezheted fel a tavat. Sőt, ha ennél is alaposabban szeretnél ismerkedni hazánk természeti értékeivel, akkor az azok bemutatására szervezett expedíciós kenutúráknak is részese lehetsz. Itt egy kicsit mozognod majd kell, ugyanis a tó nádasai nem közelíthetőek meg motoros hajókkal az élővilág védelme miatt.

Ha ez még kevés lenne a magyar vizek csodáiból, vagy inkább a Balaton parton töltöd a nyarad, akkor sem kell lemaradnod túl sok mindenről. Hasonló koncepcióra alapozva a közelmúltban Balatonfüreden is nyílt egy efféle létesítmény, melyet Balaton Vízivilág Látogatóközpont néven kereshetsz.

Forrás: turistamagazin.hu

Fotó: turistamagazin.hu és itthon.hu

Írta: Ambróz Nóra