Jump to content

A valaha épült legnagyobb repülő – az AN-225

2014. 08. 18. 18:00

Az Antonov AN-225 Mriya a technológia egy csodálatos vívmánya. Természetesen a hatalmas monstrum, mint ahogy a neve is sejteti orosz találmány, ennek ellenére azonban nem kevésbé lenyűgöző. A hatalmas teherszállító méretei mellett a mai legnagyobb utasszállítók is eltörpülnek.

Az AN-225-ös először 1988. december 21-én emelkedett fel egy tesztrepülésre, akkor még a Szovjetunió területén, ám mindmáig használják közönséges teherszállító gépként az Antonov Airlines szolgálatában. Eredetileg arra lett tervezve, hogy a szovjet űrprojekteket támogassa és a nagysúlyú alkatrészek szállítását segítse.

A hatalmas szerkezet felemeléséhez és vezérléséhez egy hatfős legénységre van szükség. Méretei lenyűgözőek. Szárnyai 88 méter szélesek, míg hosszúsága 84 méter. Ehhez 32 kerék szükséges, hogy támogassák a fel- és leszállásban, melyek összesen 640 tonnát képesek elviselni.

Az Antonov Airlines büszkesége számos világcsúcsot tart, köztük a legnagyobb egy darabban levegőben szállított rakományét, mely 189 980 kg volt, és a legnehezebb összes rakományét is, mely 253 820 kg-os tömeg megmozgatását jelentette. Ehhez világrekord méretű tank szükséges, melybe 300 000 kg-nyi kerozin fér.

A történelem során mindösszesen egy készült az Antonov 225-ből, ám sokáig tervezték egy második példány építését, ám ezt végül megfelelő anyagi támogatás híján beszüntették 1991-ben. Azóta a projekt többször is újraindult és a költségek már 300 millió dollárra rúgnak, ám még mindig nem készült el az újabb 250 tonna szállítására képes AN-225.

Az eredeti darab is pihenőre kényszerült egy időre 1994-ben, mert túl drága volt vele a repülés. Mialatt az óriás a hangárban porosodott hat motorja továbbra is dolgozott több kisebb AN-124-esbe átültetve. Csak 2000-ben kerültek vissza a motorok a gépbe, mely ekkor újra szolgálatba állt és működik azóta is.

A 640 tonnás szerkezet felemeléséért felelős már emlegetett hat motor az Ivchenko Progress D-18T típusból való és összesen 1380 kilo-Newton teljesítésére képesek.

A rakományban már szinte mindenféle dolog szerepelt: négy katonai tank (egyszerre!), szél turbinák lapátjai, más repülőgépek, hatalmas alkatrészek, melyek meghaladnák egy hagyományos teherszállító gép kapacitását.

Forrás: wikipedia.org

Fotó: en.wikipedia.org

Írta: Ambróz Nóra