Jump to content

Tippek trükkök a praktikus pakoláshoz

2014. 08. 03. 12:00

Ha jártál már úgy, hogy a hirtelen hidegben nem volt mit felvenned vagy a repülőtér felé félúton fordultatok vissza a pénzedért, akkor bizony van még mit tanulnod a pakolásról. Ha azonban még csak ehhez hasonló eset sem történt, akkor is van néhány ötlet, mely segíthet gyorsabban és hatékonyabban véghez vinni az utazásokat néha megkeserítő pakolást.

1. Első és legfontosabb dolgod, hogy ha feledékeny vagy írj egy listát! Számold össze, hogy hány napot fogsz távol tölteni, gondold végig a rutinodat reggeltől estig, ne hagyd ki azt sem, hogy milyen programokra készülsz és írd fel egy cetlire, hogy ezekhez mire lesz szükséged. Ne hagyj ki olyan triviálisnak tűnő dolgokat sem, mint a lakáskulcs vagy a törölköző. Emellett segítségedre lehetnek netes alkalmazások, melyek különösen akkor hasznosak, ha olyan jellegű helyre készülsz, ahol még nem voltál és nem vagy biztos magadban, hogy mit is kell vinni.

2. Gondold át mire van szükséged! Felesleges három könyvet betenni, amikor nem tudod, hogy melyikhez lesz kedved, csak válassz egyet! A ruhatáradat sem biztos, hogy jó ötlet ad hoc jelleggel be pakolni, hiszen roppant kínos, hogy ha a tengerparti buli előtti pillanatban jössz rá, hogy nincs két összeillő darab a felszerelésedben. Ha előre mindent szétrendezel a szobában, átgondolod a helyzetet, szépen elhajtogatod a ruhákat, hogy csökkentsd a helyfoglalásukat és ami legelőször fog kelleni, azt könnyen elérhető helyre teszed, akkor máris sokat segítettél magadon.

3. Alkoss kis csoportokat a csomagolnivalókból! Legérdemesebb négyfele osztani a vinnivalókat: ruha- és alsóneműk, tisztasági szerek (papucs, törölköző stb.-vel együtt), a szórakozáshoz szükséges dolgok (könyv, óvszer, öngyújtó) és végül a legfontosabbak azok a dolgok, amik nélkül egy lépést sem boldogulsz. Ez nálam általában a pénztárca-iratok-telefon szentháromság, de ide tartoznak a rendszeresen szükséges gyógyszerek, az útlevél vagy akár a repülőjegy is.

4. Tartsd be a szabályokat! Amennyiben nem saját autóval indulsz valahova, akkor nézz utána, kérdezz rá, hogy mekkora csomagot szabad vinned. Értelemszerűen te is mérges lennél, ha a holmijaid valakinek a túlméretezett poggyásza miatt nem férnének el, így vedd figyelembe, hogy mások is utaznak veled. A légitársaságok a szabályok megszegését hatalmas pótdíjakkal honorálják, míg ha a barátaid autóját rakodod tele egész héten kérdezgetik majd, hogy elcsomagaltad-e a gáztűzhelyet.

5. Legyél jól felszerelt! Pakolás esetén ez annyit jelent, hogy nem mindegy milyen táskát választasz. Legegyszerűbb egy négyszögletes alakú bőröndöt megtölteni, ám a túrák során szükséges a hátizsák is. A legjobbak azok a példányok, melyek tele vannak praktikus rejtekzsebekkel. Részint ezek segítenek az értékeid megóvásában, részint pedig könnyebb velük rendszerezni. Mivel sok helyen nem szívesen fogadják el a zokniban tartott pénzt noha hemzsegnek az országban a zsebmetszők, ezért érdemes övreláncolható, nyakbaköthető pénztárcán is gondolkodnod, ha veszélyes vidékre indulsz.

Forrás: men.hu

Írta: Ambróz Nóra