Jump to content

Vakáció Japánban – mire érdemes odafigyelned?

2014. 08. 02. 20:12

A felkelő nap országa nem csak a földgömb valós terében, de kultúrájában is nagyon távol helyezkedik el tőlünk. Számunkra talán furcsának tűnhetnek az egyes szokások, azonban sosem szabad elfelejtenünk, hogy mi vagyunk a turisták, így illik tiszteletben tartanunk a helyi szokásokat.

1. A borravaló

Nálunk ugyan még illendő dolog, ha elegánsabb helyen eszünk-iszunk, hogy borravalót hagyunk magunk után. Ez a japánoknál egy teljességgel ismeretlen jelenség. A helyi viszonylag magas árakban benne van, hogy a kiszolgáló személyzetet tisztességesen megfizetik. Filozófiájuk, hogy nem jár senkinek külön pénz azért, mert képes teljesíteni, ami amúgy is a kötelessége volna. Ne lepődjünk meg tehát, hogy ha egy étteremből távozva, nemhogy a 10-15% jattot visszautasítják, de az aprópénzzel is simán utánunk futnak.

2. Közlekedési etikett

Talán a világon sehol nem látni olyan tömeg össze-visszaságot, mint amit mi magyarok művelünk a BKV metróihoz lefele vezető mozgólépcsőkön. Más országokban az emberek illedelmesen egymás mögé állnak sorban, Tokióban jobb oldalra húzódva, míg Oszakában balra. Ennek köszönhetően, akinek nem elég gyors a mozgólépcső, az könnyen elszaladhat mellettük.

További fontos tudnivaló a közlekedésre vonatkozóan, hogy nem illik hangosan zavarni a velünk utazókat. A telefonos beszélgetések hangerejét diszkréten és halkan szokás tartani és még a tizenéves lánycsoportok sem vihorásznak és mutogatnak a buszokon. (Talán ne tegyük mi se...)

3. Hol vedd le a cipődet?

Addig nyilvánvaló, hogy ha valakinek a lakására látogatsz, akkor az előszobában mamuszra váltasz. Kevésbé ismeretes azonban a turisták körében, hogy Japánban a templomok, imahelyek és múzeumok mellett, számos pubban és étteremben is zokniban, harisnyában vagy mezítláb járnak a vendégek. Ha ötleted sincs, hogy mitévő legyél, csak utánozd a helyieket!

4. A vécépapucs

Ez egyike a japán vécék luxusszolgáltatásainak, melyek ott valójában csak az elfogadható minimumot jelentik. Ennek viselésével léphetünk be a szentélytisztaságú gyönyörű illemhelyekre, ahol a ragyogó higiénia mellett nemhogy az itthon luxusnak számító vécépapír mindig van, de rengeteg illatos és balzsamos kendőcske közül is választhat a hátsó feled. Sőt mi több egyre elterjedtebb, hogy a vécék zenélni is tudnak, ugyanis a japánok roppant szégyellős emberek, így a kellemetlen zajok elnyomására akár kedvenc slágereddel is szórakoztathatod a szomszéd fülke birtokosát.

5. Távolságtartás

A japánok alapvetően nagyon kedves emberek. Nem néznek rosszallóan, ha nem tudsz pálcikával enni, legfeljebb mosolyognak, ha összebújsz a pároddal (ők ilyet nyilvánosan nem tesznek) és nem rónak meg azért sem, ha nem beszéled a nyelvüket. Ezzel szemben azonban kissé távolságtartóak, legalábbis ami az intimszférájukat illeti. Roppant szokatlan számukra, ha öleléssel vagy puszival búcsúzol egy rövid ismerettség után. Érd be inkább egy kézfogással. A beszélgetések során pedig az itthon általános távolság kétszerese (jó 3 méter) a szokás, máskülönben azon veheted észre magadat, hogy szegény beszélgető partnered óvatosan hátrál.

Forrás: men.hu

Írta: Ambróz Nóra