Jump to content

Európa csúcsai IV. – Triglav, Szlovénia teteje

2014. 07. 22. 10:41

A Triglav Szlovénia egyik legfontosabb szimbólumává vált. A különleges formájú hármascsúcs egyben az ország és a Júliai-Alpok legmagasabb pontja is. Számos helyen használják a nemzeti identitás jelképeként.

A Triglav névadásának kérdése régóta fennáll. Az egyik elképzelés szerint egy azonos nevű szláv, pogány istenségről lett elkeresztelve. Mások úgy tartják, hogy az eredeti jelentés áll a háttérben, ugyanis a tri-glav szó annyit tesz, mint háromfejű. Ezutóbbi különösen valószínű, ugyanis a csúcsnak érdekes háromfele osztott alakja van, melyek közül azonban a hegy lába felől csupán kettő látszik. A legkisebb, a Mali Triglav takarásban van. Német neve Terglau, míg az olaszok Monte Tricornónak, azaz háromszarvúnak nevezik.

Nemzeti jelképpé Jakob Aljaž lelkész tette, aki a 19. század közepén a hegy aljánál elterülő faluban, Dovje-ben szolgált. Ő határázott úgy, hogy megveszi a csúcsot a községtől és a csúcsra egy fém tornyocskát építtet, melyet 1895-ben nyitott meg. Az építkezést Jakob Aljaž saját pénzéből fizette, később a tornyot a Szlovén Hegyi Társaságnak adományozta. A külföldiek körében innentől nőtt meg igazán a hegy népszerűsége és mászták meg egyre többen a Triglav csúcsait.

Jakob Aljaž sikere mindmáig teljes. A Triglav valódi nemzeti szimbólummá vált a szlovénok szemében. Szerepeltetik az ország címerében és zászlóján, sőt a szlovén kiadású ötvencentes euró érmére is a hármascsúcs képe került.

A hegyre a legkönnyebben a Krma-völgy felől közelítve lehet feljutni. Nagyságrendekkel nehezebb és komolyabb kihívás azonban az északi oldalról teljesíteni a 2864 méteres csúcs meghódítását.

A Triglav saját legendával is rendelkezik. Eszerint a hegy ormai közt él egy mítikus kecskebak vagy zerge, Zlatorog, aki számos varázslatos képességgel rendelkezik. Egyes mesék szerint Zlatorog halhatatlan, hiszen ha bárki megsebezné, akkor vére a földre hull, melyből szépséges triglavi rózsák teremnek. A virágoknak olyan hatalmas gyógyító ereje van, hogy ahányszor Zlatorog eszik belőlük tökéletesen egészséges lesz újra. Zlatorog másik mágikus tulajdonsága, hogy szarvai színaranyból vannak és kulcsként szolgálnak egy a Bogatin hegyekben elrejtett, kincset őrző barlanghoz. A legendák szerint számos ifjú vadász próbálta meg szerelmesének elhozni a kincset a rejtelmes és gonosz Zöld Vadász sugallatára, azonban nem jártak sosem sikerrel. Holttestüket az Isonzó folyó hozta vissza a faluba.

Forrás: triglav.slovenia.com és hribi.net

Írta: Ambróz Nóra