Jump to content

Európa csúcsai III. – Olympos, a görög istenek lakhelye

2014. 07. 22. 09:49

Az Olympos noha Görögország legmagasabb pontja, mégsem igazán erről nevezetes. Nevét ókori legendák veszik körbe, melyek szerint itt található Zeusz trónja és a leghatalmasabb görög istenek lakhelye is egyben.

A mítikus Olympos hegy Makedónia és Thesszália határán, Görögország északi részén található. Legmagasabb pontja a Mytikas, melynek jelentése orom, 2919 méter magas, de a második a sorban, a Skolio is 2911 méter magasra nyúlik a tengerszint fölé. Az idelátogató turisták Litochoróból, azaz az istenek városából indulhatnak neki a csúcsoknak.

A táj különlegessége a rendkívüli változatosság, mely a hegység viszonylag kicsi kiterjedéséből adódik. Az Olympos-t egy nemzeti park öleli körül, melyet a sajátos hegyi növény- és állatvilág megóvására hoztak létre.

A legendák úgy tartják, hogy már Gaia gyermekei, a titánok is itt tartották központjukat. Uralkodójuk a legifjabb és legdicsőbb titán, Kronosz volt, Zeusz apja. Később tőle ragadta el a trónt fia, hogy az Olympos felhőbe burkolózó csúcsain álló kristálypalotából uralkodjon 11 társával.

A legendák szerint itt élt vele felesége, Héra, az istenek királynője, a menny, a csillagok és a házasság patrónusa, valamint testvérbátyja Poszeidon, a tengerek ura. Nem hiányozhatnak az olympos-i pantheonból a házaspárrá tett Aphrodité, a szépség és szerelem istennője valamint férje a csúf Héphaisztosz, a kovácsok védnöke. Ide tartoznak Zeusz egyes gyermekei is, úgy mint a testvérpár Artemisz, a vadászat szűz istennője és Apollón, a fény, a zene és a jövendőmondás istene illetve Zeusz saját kreálmánya, a tudományok harcos istennője Pallasz Athéné. A pantheon további istenei Démétér, a földanya, Hermész, az istenek hírnöke és a tolvajok pártfogója, Hesztia, a család és a szív istennője, valamint Árész, a hadisten.

Forrás: musesnet.gr

Írta: Ambróz Nóra