Jump to content

Európa csúcsai II. – Mont Blanc, a francia Alpok fehér hölgye

2014. 07. 22. 09:16

Ha nem is Európa, de az Európai Unió, az Alpok és Nyugat-Európa legmagasabb pontja 4811 méteres magasságával a Mont Blanc. Tágabban értelmezve csúcsok egy csoportját takarja, melyek fenséges látványukkal számos hegymászót vonzanak minden évben.

Elhelyezkedését tekintve a Mont Blanc Franciaország és Olaszország határán van. Olasz neve Monte Bianco, mely szintén Fehérhegyet jelent. A franciák nevezik még Le Damme Blanche-nak is, azaz fehér hölgynek.

Régi vitás kérdés, hogy a csúcs melyik ország tulajdona. Utoljára a 1861-ben a Szárd-Piemonti Királyság és Franciaország közt jött létre szerződés döntött ezzel kapcsolatban, ahol a csúcscsoport legmagasabb pontját jelölték meg határként.

A hegy lábánál mindkét oldalon gyönyörű helyi kisvárosok fekszenek, melyek fő bevételi forrása az ide látogató turistáktól származik. A francia oldalon Chamonix, míg az olasz részen Courmayeur várja a látogatókat. A két városka közt a Mont Blanc alagút biztosítja a hegyen való átkelést.

A Mont Blanc megmászása nem jelent túl nagy kihívást manapság már. A közeli Aguille du Midi csúcsra felvonó közlekedik, innen alig kell további 1000 métert kapaszkodni, hogy ténylegesen a Mont Blanc tetején legyünk. Évente nagyából 20 ezer ember teljesíti sikeresen a maradék mászást.

Nem veszélytelen azonban ez az út sem. Egy éjszakát mindenképpen a hóhatár felett kell eltölteni a szabadban ahhoz, hogy az ember szervezete hozzászokjon a körülményekhez. A további túra során pedig az időjárás és a sziklaomlások jelentik a legkomolyabb veszélyt. Nekivágni csakis megfelelő magashegyi felkészültséggel, vezetővel és felszereléssel szabad a kihívásnak.

Akinek nem célja eljutni a legmagasabb pontra, az is élvezheti a csúcscsoport szépségeit. A Midire bárki könnyen feljuthat felvonóval Chamonix-ból, ahonnan akár megcsodálhatja a csoport legszebbjének tartott Aiguille de Bionnassay különleges, elegáns formáját a távolból.

Forrás: peakware.com és wikipedia.org

Írta: Ambróz Nóra