Jump to content

Európa csúcsai I. – Elbrusz, a Kaukázus teteje

2014. 07. 21. 18:50

Tévhit, hogy a Mont Blanc volna Európa legmagasabb csúcsa. Valójában a Fehérhegy mindössze a 18. helyen van, ugyanis a Kaukázus 17-szeresen is megelőzi a francia Alpokat. Innen pedig kiemelkedik Európa valójában legmagasabb pontja, az Elbrusz fenséges csúcsa.

Hajlamosak vagyunk kultúrális különállása miatt a Kaukázust már nem Európa részeként számolni, noha földrajzilag nagyon is hozzánk tartozik, csakúgy mint legmagasabb hegye az Elbrusz. A Mont Blanc trónfosztója 5642 méter magas, Kabard-Balkárföld és Karacsáj-Cserkeszföld köztársaságok határán, Oroszország területén található.

Érdekesség, hogy a csúcs első meghódítója Déchy Mór, magyar földrajztudós volt, így főleg különös, hogy mi is elfeledkeztünk a magassági verseny valódi győzteséről.

Létrejöttét tekintve az Elbrusz egy sztratovulkán, mely egy lánchegységre épül. Az ókori görögök még aktív tűzhányóként ismerhették. Legendáikba úgy vonult be, mint az a hely, ahova Zeusz leláncolta a tüzet az emberek számára kiszolgáltató titánt, Prométheuszt. A rómaik később alakja miatt Strobilus-nak, azaz fenyőtoboznak nevezték.

Az amatőr hegymászók örömére az Elbrusz viszonylag enyhe lejtésű, időnként egész tömegek érkeznek a csúcs meghódítására. Komoly veszély azonban a szeszélyes időjárás és a turisták készületlensége, így az Elbrusz borzasztó halálozási statisztikákkal rendelkezik.

A hegy egészét egy Nemzeti Park öleli körbe, mely ritka növény- és állatvilágán kívüll geológiai kincseiről nevezetes. Emellett a lejtőn meterológiai és asztronómiai kutatóintézetek épületei is képviseltetik magukat.

Forrás: donna.hu és wikipedia.org

Írta: Ambróz Nóra