Jump to content

Lakatlan szigetek V. - Assateague-sziget, a vadlovak pusztasága

2014. 07. 18. 09:54

A természet igazi szentélye az Assateague-sziget Maryland és Virginia állam határán. Különlegessége, hogy a teljesen néptelen környezetben többszáz madárfaj fészkel háborítatlanul, valamint rejtélyes vadlovak kószálnak a szigeten.

A két állam határán húzódó szigetet mindkét irányból könnyen meg lehet közelíteni, így kedvelt célpontja a madarakra leskelődő kíváncsi turistáknak. Akik szívesen töltik idejüket a természet megfigyelésével, itt akár 320 fajt is megpillanthatnak, ha elég türelmesek. Szívesen keresik fel a helyet természetfotósok, akik nem csak a madarakat szeretik lencsevégre kapni, de a sziget másik lakóit, a vadlovakat is.

Az elképesztően gyönyörű paripák eredete rejtély. A titokzatos ménes származásáról számos legenda és misztikus történet szól, ám mind közül a legvalószínűbb, hogy egy hajótörés túlélőinek leszármazottai élnek a szigeten. A lóállományt természetes ragadozók hiányában a nemzeti parknak kell felügyelnie, így a túlnépesedés elkerülésére, a fiatal lovak egy részét időnként átúsztatják a szomszédos Chincoteague-szigetre és eladják. Fajtájukat tekintve a Spanyol lótól származnak, ám kis méretükből adódóan inkább póniként kéne besorolni a kicsiny, átlagosan 125 cm marmagasságú tömzsi állatokat. Az izolált helyzetből következően a törzsfejlődés itt is megtette hatását, így a lovak egy külön fajnak számítanak, mely csakis ezen a két szigeten fordul elő. A belterjesség megelőzésére a nemzeti park gondozói welsh, pintó és shetland póni fajokkal javították fel az állományt.

Ha pedig ez a rengeteg szépség nem lenne elég, akkor ott van maga a sziget, mely szintén lenyűgöző látványt nyújt 37 mérföldön át tartó makulátlan fehér homokos tengerpartjával.

Forrás: men.hu, wikipedia.org és lovasok.hu

Írta: Ambróz Nóra