Jump to content

Lakatlan szigetek IV. - San Miguel-sziget, az indián múlt rejtelmes lelőhelye

2014. 07. 18. 01:32

A San-Miguel-sziget korántsem volt mindig lakatlan. Már évezredekkel ezelőtt indiánok népesítették be. Ebből adódóan a sziget páratlanul gazdag lelőhelye az ősi maradványoknak, melyeket csaknem hatszáz ásatási területről gyűjtöttek össze.

A San-Miguel-sziget a Channel Islands National Park részeként Kaliforniához tartozik. Századokkal ezelőtt még virágzó indián kultúráknak adott otthont, ám az őslakosok kihalásával a sziget elnéptelenedett. Ma már csak a páratlan gazdagságú lelőhelyek tanúskodnak az egykori népek életéről.

A régészek rendkívül gondos munkát végeztek a szigeten, összesen mintegy hastzáz lelőhelyet tártak fel, melyek közt hihetetlenül régi, 11.000 éves is akad.

A nemzeti park igyekszik megfelelő környezetet teremteni a múlt becses kincseinek. A szigeten egy múzeumot hoztak létre, mely az indián maradványokon túl mamutok és más jégkorszaki élőlények csontjait őrzi. Ezen kívül azonban a sziget szinte semmilyen infrastruktúrával nem rendelkezik. Az idelátogató turisták kénytelenek előre, maguknak gondoskodni az élelemről, italről és öltözékről. Ez utóbbi különösen fontos, ugyanis a sziget szeszélyes óceáni klímával rendelkezik, mely gyakran erős szeleket és sűrű ködöket hoz.

Akik szeretnének megszállni a szigeten azokat egy kicsiny, mindössze 10 sátorhelyes kemping várja, ám ha a sátor kapacitása meg is engedné, akkor sem tartózkodhat a szabályok szerint 30-nál több ember egyszerre a szigeten.

Forrás: men.hu és wikipedia.org

Írta: Ambróz Nóra