Jump to content

Megdőlt az ékszerárverési világrekord

2023. 05. 25. 10:02

Az összbevételt tekintve megdőlt az ékszerárverési világrekord egy vitatott szerdai genfi aukción, amelyen Heidi Horten néhai osztrák milliárdosnő 700 darabos ékszergyűjteményének legjavát bocsátották áruba a Christie's szervezésében.

A legszebb és legértékesebb csaknem 100 ékszer együttvéve a várt 150 millió dollárnál is többért, átszámítva 156 millió dollárért talált vevőre, annak ellenére, hogy több jelentős darab leütési ára is elmaradt a várakozásoktól.

A legkülönlegesebb tételek között szereplő, Harry Winston műhelyéből kikerült 90 karátos Briolette of India gyémántnyaklánc, amelynek leütési árát 9 és 14 millió svájci frank közé becsülték, mindössze 6,3 millió frankért kelt el. A Cartier-től származó Sunrise Ruby rubin- és gyémántgyűrű, amelyet a néhai tulajdonos 30 millió dollárért vásárolt 2015-ben, a várt 14-18 millió svájci frank helyett 13 millió frankért (14,6 millió dollárért) talált gazdára.

E csalódást keltő leütések ellenére a Horten-gyűjtemény bevétele túlszárnyalta az Elizabeth Taylor-gyűjtemény 2011-es árverésének és a Maharajas & Mughal Magnificence 2019-es aukciónak a bevételét, amelyek egyenként több mint százmillió dolláros bevételt értek el.

A világ legnagyobb, magántulajdonban lévő ékszerkollekciói között emlegetett Horten-gyűjtemény, amely az 1970-es évek elejétől gyarapodott egészen Heidi Horten tavaly júniusi haláláig, több mint 100 Bulgari-, Cartier- és Van Cleef & Arpels-ékszert tartalmaz. A Forbes üzleti magazin 2,9 milliárd dollárra becsülte az özvegy vagyonát halála pillanatában.

Az árverést annak ellenére megtartották, hogy a holokauszt túlélőit képviselő és az áldozatok emlékét ápoló és más zsidó szervezetek követelték a lefújását, mivel a milliárdosnő német férje, Helmut Horten üzletember, aki 1987-ben hunyt el Svájcban, a náci párt tagja volt, és zsidók által kényszerből eladott vállalatok, üzletek olcsó felvásárlásával gyarapította vagyonát az 1930-as években.

A bírálatok ellenére az aukciósház azért döntött az árverés megtartása mellett, mert az ékszerek eladásából befolyó bevételből jelentős összegekkel tudnak támogatni „jó ügyeket”, köztük a holokausztkutatást és -oktatást is – mondta a licit megkezdése előtt Rahul Kadakia, a Christie’s nemzetközi ékszerrészlegének vezetője.

Az árverés bevételét a Heidi Horten Alapítvány kapja. A jótékony célokat szolgáló alapítvány egyebek mellett egészségügyi és gyermekvédelmi ügyeket támogat.

Pénteken az egyedülálló kollekció további 150 darabját bocsátják áruba Genfben, a fennmaradó részt pedig egy május 15-ig tartó, majd egy novemberi online árverésen kínálják megvételre.

(Forrás: menandstyle.co.hu | Kép: pixabay.com)