Jump to content

Csak rosszabbodik a helyzet

2021. 07. 17. 11:44

Van baj az éghajlatváltozás elleni létfontosságú védőbástyának számító amazóniai esőerdő pusztulása miatt.

 

Egy szerdán közzétett, mérföldkőnek számító tudományos jelentés tervezetéből kiderült, hogy több mint tízezer növény- és állatfajt fenyeget a kihalás veszélye az amazóniai esőerdő pusztulása miatt, amelynek 35%-át már kiirtották vagy rossz állapotba került. 

A Tudományos Testület az Amazonasért (SPA) által készített jelentés a világ minden tájának 200 tudósa által a Föld legnagyobb esőerdőjéről készített kutatásokat összegzi. Ez az eddigi legalaposabb felmérés az esőerdő jelenlegi állapotáról.

Az Amazonas kulcsszerepet játszik a globális éghajlat alakulásában

Különösen fontos, hogy az erdőirtás és erdőpusztulás egy évtizednél rövidebb idő alatt teljesen megszűnjön, mint a kutatók írják: az esőerdő létfontosságú védőbástya az éghajlatváltozás ellen az általa elnyelt és a benne tárolt szén-dioxid miatt – a jelentés szerint az Amazonas talajában és a növényzetében mintegy 200 milliárd tonna szén van, több mint ötször több az egész világ éves karbonkibocsátásánál.

A folyamatos pusztítás miatt, amelyet az emberi beavatkozás okoz az Amazonas vidékén, több mint 8000 őshonos növényt és 2300 állatot fenyeget a kihalás magas kockázata.

A pusztulás tehát veszélyeztetheti az esőerdők szén-dioxid-elnyelőként való működését, ami rendkívül súlyos következményekkel járhat a globális éghajlatváltozás szempontjából.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)