Jump to content

Jó hír a pandákról

2021. 07. 05. 12:18

Kínai sikertörténet.

 

Kínai szakértők bejelentették, hogy már Kínában sem számít veszélyeztetettnek az óriáspanda, ám még mindig sérülékeny  – a kategóriát akkor változtatták meg, amikor a vadon élő óriáspandák száma elérte az 1800-at.

A környezetvédelmi minisztérium vezetője, Cuj Suhung szerint jelenlegi státuszuk „életkörülményeik javulását és az élőhelyük épségének megóvására tett kínai erőfeszítéseket” tükrözi.

Az óriáspandákat Kínában évekkel azután sorolták új kategóriába, hogy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2016-ban levette a veszélyeztetettek listájáról, és a sebezhetők közé helyezte őket. Akkor a kínai szakértők vitatták a döntést arra hivatkozva, hogy ennek alapján az emberek azt hihetik, csökkenthetők a védelmi erőfeszítések.

Szakértők szerint a siker nagy mértékben annak a kínai erőfeszítésnek tulajdonítható, amellyel újratelepítették és újranépesítették a bambuszerdőket – a bambusz a pandák étrendjének 99%-át képezi.

Az állatkertek szintén nagy erőkkel igyekeznek növelni a pandák számát a fogságban tartott állatok szaporítási módszereinek segítségével.

 
(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)