Jump to content

Ilyen valójában a titkosszolgálat

2021. 05. 10. 17:17

Amit mindig is tudni akartál a brit titkosszolgálatról, de túl titkos volt. És ami nagyon titkos, az mindig érdekesebb.

A brit titkosszolgálat, az MI6 neve számtalanszor előkerül a tv-ben, persze elsősorban James Bond kapcsán, aki ugye nekik melózik, „M”-nek hívják a vezetőjüket és rohadt menő kütyükkel dolgoznak. Bár ezek közül nem minden igaz – és a valóságban az ügynököket nem „duplanullás” néven emlegetik –, azért jó pár olyan érdekesség van, amit megtudhattunk a titkos angol szervezetről.

1. MI1-tól az MI19-ig

Régen 19 különböző katonai hírszerzési ágat különítettek el, melyek többsége napjainkra integrálódott az MI5-ba és az MI6-be. Az MI1 kezelte például az információkat, az MI11 volt a kódtörések mestere, az MI2 az orosz és skandináv hírszerzésért, az MI4 pedig a légi felderítésért volt felelős.

2. Monogram és zöld szignó

A titkosügynökökről szóló filmekben az MI6 vezetőjét szinte minden alkalommal „M”-nek hívják, mely rövidítés az aláírásokban is visszaköszön. Ennek eredete a szervezet első vezetőjétől, Sir Mansfield Cummingtól származik, aki a való életben is mindent így szignózott, ráadásul zöld tintával. Ettől kezdve az MI6 minden későbbi főnöke átvette az egy betűből álló aláírási formát, függetlenül attól, mi volt a valódi neve.

3. A titokzatos főhadiszállás

Az MI6 központja a Vauxhall Crosson található, az 1994-ben elkészült épület építési költségeit pedig 130 millió fontra becsülik. A létesítmény elrendezését a hivatalos titkokról szóló törvény védi, de annyit mégis lehet tudni róla, hogy a nagy része föld alatt található.

4. Az évszázados titok

Bár az MI6-et mint szervezetet már 1909-ben megalapították, a brit kormány csak közel egy évszázaddal később, 1994-ben ismerte el létezését.

5. Ian Flemingről

A téves hírekkel ellentétben Ian Fleming – James Bond figurájának megalkotója – hivatalosan nem is az MI6-nél, hanem az angol haditengerészeti hírszerzésnél szolgált a háború alatt.

6. Megjelenés az online térben

Annak ellenére, hogy a CIA Twitterre való feliratkozásának híre igen nagy port kavart, mostanra 3 millió követővel rendelkeznek napjaink egyik legnépszerűbb közösségi oldalán. De nem csak az amerikai hírszerző ügynökség az egyetlen, aki megjelent az online térben: az MI6 egy olyan saját honlappal debütált az interneten, ahol a látogatók megismerhetik az ügynökség történetét, virtuálisan bejárhatják a szervezetet, sőt akár még állást is találhatnak.

7. A közösségi média malőr

Az MI6 egykori vezetőjének, Sir John Sawersnek majdnem idő előtt kellett távoznia posztjáról, ugyanis egy átlagosnak tűnő napon felesége véletlenül túl sok információt tett közzé Facebook-profilján, mely tartalmazta a házaspár lakcímét és három gyermekük helyzetét is. Szerencsére a magánjellegű adatokat még idejében eltávolították.

8. Vagány kütyük

Bár mágneses karórát és robbanó tollat csak kémfilmekben használnak, a speciális védelmi eszközök a valóságban is a titkosszolgálat hasznára váltak. Az igazi kémeket olyan technológiák segítették, mint a gyufásdoboz kamera vagy egy titkos rekesszel ellátott kefe.

9. A tiltott márka

Mivel a Lenovo számítógépek részben a kínai kormány tulajdonában állnak, az MI6 betiltotta azok használatát, ugyanis féltek tőle, hogy kárt okozhatnak a szervezet biztonsági rendszerében.

10. Bombák helyett muffinok

Egy bevetés során a brit hírszerzési ügynökségnél dolgozó hackerek úgy módosítottak egy online al-Kaida magazint, hogy a gondosan részletezett bomba elkészítéséhez tartozó tervrajzot egy muffin receptre cserélték.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)