Jump to content

A magyar Airbnb-k helyzete

2020. 12. 18. 09:04

Ha eddig a magyar szabályozások nem terhelték volna meg az Airbnb bizniszt, akkor most a lakásárak és a koronavírus együtt valószínűleg, ha nem is örökre, de hónapokig, évekig tönkretették. Nekünk persze tetszett.

A budapesti albérletárak rég nem látott mélyponton vannak, annyira bezuhantak, hogy ellehetetlenítették az Airbnb -t is. Az egész tavasszal kezdődött, az úgynevezett Covid első hullámban. Az akkori hirtelen zuhanás megállt, júliusban a kínálati oldalon 160.000, a keresleti oldalon viszont 150.000 forint körül voltak már az árak.

Még ekkor sem mondhattuk azt, hogy az év eleji szinten vannak, de most aztán végképp kicsúszott a talaj a “lakásnepperek” lába alól. A novemberi második hullám kezdetekor az addig is instabil lakáspiac “összeomlott”, és most ott tartunk, hogy Budapesten, még egy jónak számító környéknen is havi 100.000 forintért lehet kivenni egy lakást.

A Rentingo.com elemzéseiből kiderül, hogy előbb kedvező kauciós feltételeket, majd csökkenő árakat kínáltak, míg eljutottunk idáig. Hogy érinti ez az Airbnb -t? Nagyon egyszerű. A lakások rövid távra kiadó apartmanok helyett újra klasszikus albérletekké válnak, hosszabb távra, gyakran nagyon alaposan megválogatott leendő bérlőkre. Ez szöges ellentétben áll az eddigi Airbnb -s gyakorlattal. Mint az kiderül a netet böngészve, világszinten bajban van most ez az ágazat. Reméljük, egyszer talpra áll majd.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)