Jump to content

Ebben azért javítottunk

2020. 09. 17. 12:48

Három héttel későbbre, augusztus 22-ére esett idén a túlfogyasztás világnapja.

A túlfogyasztás világnapja az év azon pontja, mikor a bolygó egy éves erőforrását elhasználjuk. Ez az előző pár évben fokozatosan egyre rosszabb lett, tavaly európai viszonylatban például már májustól “hitelbe kaptunk mindent” a bolygótól.

Noha a járvány súlyos gazdasági károkat okozott világszerte, a több százezer halálos áldozatról nem is beszélve, az ökológiai lábnyomunkat jelentősen csökkentette, bár mi magyarok ezt nem mondhatjuk el, mert Magyarországon június 14-én elhasználtuk az éves erőforrást. Sajnos.

A tavalyihoz képest 9,3% -os javulást figyelhetünk meg, ilyen jelentős mennyiségű elmozdulás egyik évről a másikra már 1970 óta nem volt. Ami sokat hozzátett, az a fakitermelés és a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás visszaesése. Ennek ellenére általánosságban, az eddigi évek adatai alapján úgy élünk, mintha 1,6 Föld állna a rendelkezésünkre. Ez igazából borzasztó…

Irene Lucius, a WWF közép- és kelet-európai részlegének vezető munkatársa szerint csak a párizsi klímaegyezmény és a fenntartható fejlesztési célokat is magába foglaló európai zöld megállapodással és zöld megújulással lesz fenntartható az európai közösség. A tervek szerint évente 5 nappal legalább ki szeretnék tolni a túlfogyasztás világnapját, így előreláthatólag 2050 -re elérjük, hogy ténylegesen annyi erőforrást használjunk el, amennyit a bolygó 1 év alatt regenerálódni is tud.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)