Jump to content

Fogadd meg Obama tanácsait

2020. 06. 26. 13:46

Barack Obama idén sem hagyta útravaló gondolatok nélkül a végzős diákokat, üzenete viszont minden generáció számára fontos és motiváló.

Az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke ezúttal is az Obama Foundation hivatalos Youtube csatornáján mondott beszédet az idei év végzős diákjai számára.

A diplomaosztó nem csak egy papír ünnepléséről szól, de mindannak az elismerése, amit az elmúlt években tanultatok a világról és magatokról. A felnőtté válás útján pedig most olyan fontos döntéseket kell meghozni, mint például milyen karriert válassz, milyen értékek mentén akarod élni az életed vagy éppen kivel szeretnél családot alapítani. Minden körülmény között jelentős eredmény, a 2020-as év végzős diákjainak viszont egy olyan időszakban kellett helytállnia, amikor a világ a feje tetejére állt – fogalmaz Obama.

A rengeteg halálos áldozatot követelő pandémia, a gazdasági válság és a tüntetések – mindaz, ami az elmúlt néhány hónapban történt ráébresztett minket arra, hogy minden, amit korábban normálisnak hittünk, mégsem működött olyan jól és rávilágított régóta velünk élő problémákra, ez pedig egyúttal egy óriási lehetőség is a mostani generáció számára – folytatta Obama, majd hozzátette:

Nem kell ugyanis elfogadni a világot olyannak, amilyen! Itt van a lehetőség arra, hogy olyanná tegyétek, amilyennek lennie kellene és újraírjátok mindazt, ami lehetséges!

Az egyik legtanultabb generáció indul most útnak, olyan széleskörű információs tárházzal és technológiai megoldásokkal, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak, ez pedig még a mostani körülmények között is optimistává tesz a jövőtökkel kapcsolatban – mondta Obama, majd három konkrét üzenettel zárta a beszédet:

  • Ahelyett, ami kényelmes, könnyű és elvárt azt tegyétek, ami a meggyőződésetek és az értékrendetek szerint helyes! A megoldás részei legyetek, ne pedig a problémáé!
  • Használjátok a mindennapokban is a kritikus gondolkodást, amit az elmúlt években tanultatok! Nálatok jobban senki nem érti a social media működését, itt a lehetőség, hogy egy élhető online közösséget hozzatok létre!
  • Annak ellenére, hogy most úgy látszik minden összetört, higgyetek a demokráciában. A dolgok nem lesznek maguktól jobbak, a remény viszont egyúttal lehetőség arra, hogy kitartással, erőfeszítéssel és bátorsággal jobbá tegyük azokat.

Barack Obama, akit a Time magazin 2008-ban és 2012-ben is „Az év emberének” választott, 2009-ben pedig megkapta a Nobel-békedíjat végül azzal zárta útravalónak szánt üzenetét, hogy ehhez a változáshoz szükség van a tehetségre, a szenvedélyre és mindenkinek a hangjára.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)