Jump to content

Érdekel az óceán? Jó hírünk van

2020. 06. 22. 15:25

Bolygónk felszínének 71%-át óceánok és tengerek borítják, pontosabb megismerésük segíthet jobban megérteni a Föld klímájára gyakorolt hatásukat, amiről – mondanunk sem kell – mennyire fontos lenne minél többet tudni.

A kutatók szerint az óceánok mélyének topográfiája kevésbé ismert, mint a Mars a Merkúr vagy a Vénusz felszínéé. Feltárásuk azért is fontos, mert segít megérteni az óceánok hatását a Föld klímájára, valamint fontosak lehetnek a tengeri ökoszisztéma, a tengeri élet, a jövőbeni élelmiszerellátás jobb megismerése tekintetében is.

A Seabed 2030 mélytengermérési program 2017-es indulása óta, amely összegyűjti az összes elérhető vízrajzi adatokat, hogy átfogó térképet készítsen a világ óceánjairól, tengereiről, mostanra sikerült feltérképezni az óceánok mélyének 19%-át, azaz majd' egy ötödét.

A program által felhasznált adatok között vannak a kormányok, tudományos akadémiák és a kereskedelmi források – hajók által biztosított adatok. Ezeket illesztik össze különböző regionális központok szakértői a program keretében, amelynek költségei 3-5 milliárd euróra rúgnak:

– mondta Jamie McMichael-Phillips programigazgató a Reuters brit hírügynökségnek.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)