Mérnökök egy csoportja megtanított egy robotot omlettet készíteni egészen a tojások feltörésétől az elkészült étel tányérra helyezéséig. A Cambridge-i Egyetem kutatói a Beko háztartásigép-gyártó céggel együttműködve gépi tanulást használtak a robot kiképzéséhez. „A főzés nagyon érdekes probléma a robotika számára, mivel az emberek soha nem objektívek teljesen, ha ételről van szó” – mondta Fumiya Iida, az egyetem mérnöki karának kutatója, a tanulmány vezető szerzője.
A kutatók szerint kihívás megtanítani egy robotot étel előkészítésére és elkészítésére, mivel a robotkezelés, a számítógépes látás, érzékelés és az ember-robot interakció komplex problémáit kell megoldani hozzá.
Ráadásul az ízlés személyenként különböző – a főzés egy minőségi munka, míg a robotok általában mennyiségi feladatokat végeznek el. A tojásételek, de különösen az omlett elkészítése mindig is a kulináris jártasság tesztjének számított. „Az omlett egyike azon ételeknek, amely könnyen elkészíthető, de nehéz jól elkészíteni. Úgy gondoltuk, ideális próbája lesz, hogy javítsuk a robotséf képességeit, az ízt, az állagot és a megjelenést – magyarázta Iida. – Az elkészített omlett jóízű volt, jobb, mint amire számítottunk."