Jump to content

A repülés szabályai

2020. 02. 21. 17:47

Gilbert Ott repülési szakértő a God Save The Points blog szerkesztője. Népszerű oldalán nemrégiben tizenegy olyan dolgot osztott meg az olvasóival, amiket soha nem szabad megtennünk egy repülőgép fedélzetén. Eddig kicsit naivak voltunk, de ezen túl résen leszünk.

1. Ne tegyél értékes dolgokat a fej fölötti tárolókba

Gilbert Ott évi 350 ezer kilométert repül New York és London között ingázva, így érdemes odafigyelni arra, mit mond. Szerinte bűnszervezetek szakosodnak arra, hogy értékeket lopjanak el repülés közben a fej fölött tárolt csomagokból, így hiába hisszük, hogy azok a fedélzeten biztonságban vannak, valójában nem ez a helyzet.

2. Ne vitatkozz a személyzettel

A légiutaskísérők nem az ellenségeink, úgyhogy fogadjuk el, amit mondanak, akkor is, ha nem feltétlenül értünk egyet velük. A fedélzeten kitört viták, veszekedések azzal érnek véget, hogy a gép máshol száll le, mint a tervezett cél volt, plusz leszállva még a rendőrség is kihallgathat bennünket.

3. Ne igyál csapvizet

Gilbert szerint a repülőgépek víztartályai olyanok, mint a petricsészék, a világ összes baktériuma megtalálható bennük. Ő sem ivásra, sem fogmosásra nem használ vizet, sőt, még teát vagy kávét sem rendel, inkább vesz még vizet a repülőtéren, és azt viszi a fedélzetre.

4. Ne nyúlj a magazinokhoz

Gilbert szerint a gépek üléseit sem tisztítják olyan gyakorisággal, ahogy kellene, a magazinokat pedig nem cserélik, így azokat utasok százai fogják a kezükbe. Gondoljunk bele, mennyi zsír, kosz és baktérium gyűlhet össze a lapokon.

5. Ne legyünk mezítláb

Ugyanezen okokból nem ajánlott levenni a cipőt és a zoknit is a lábunkról. Gilbert szerint a repülőgépek biológiai értelemben a legfélelmetesebb helyek, amikre mehetünk, ami főleg gyerekekre lehet veszélyes.

6. Ne vegyük le a cipőt felszállás előtt

Gilbertnek egy pilóta tanácsolta azt, hogy soha ne vegye le a cipőjét felszállás előtt, illetve, ha levette, leszállás előtt fél órával vegye is fel. Kényszerleszálláskor ugyanis sok múlhat a megfelelő lábbelin. Ha nincs, az ember megvághatja magát, összetaposhatják a lábát, máris mozgásképtelenné válik, és nem tudja elhagyni a gépet.

7. Ne ülj túl sokáig

A normális véráramlás megőrzése érdekében érdemes óránként felállni és mozogni kicsit.

8. Ne csak egy réteg ruha legyen rajtunk

Gilbert szerint a gépeken rendszerint vagy túl meleg van, vagy túl hideg. Ha rétegesen öltözködünk, akkor jól reagálhatunk mindkét eshetőségre. Egyszer egy olyan tudóssal utaztam együtt, aki fertőzések megelőzését tanulmányozta. Szerinte ha valaki mellettünk tüsszent a gépen, már azzal csökkenthetjük egy betegség kialakulásának esélyét, ha az orrunkra húzzuk a pólónkat vagy a sálunkat.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)