Jump to content

Ezért szenvedés a másnap

2020. 01. 23. 20:51

Oké, romokban heversz a tegnapi buli után, vagyis most ugyanaz a móka, mint általában az arconpörgések után: másnapos vagy és éhes, pedig előző este direkt rendesen bekajáltál, hogy tovább bírd az estét. De miért van ez a szenvedés? Utánajártunk ennek a rejtélyes dolognak, és megfejtettük az élet legnagyobb és legkínzóbb kérdését.

Nyilvánvalóan az alkohol a felelős ezért, ami elég rendesen felborítja metabolizmusodat, hétköznapi nevén az anyagcserédet. Az alkohol ugyanis lecsökkenti a glikogén és szénhidrátok mennyiségét a szervezetedben, ezért megváltozik a vércukor mennyisége és egyensúlya.

A glikogént szénhidrátokból nyered még te is, vagyis nem csoda, ha egy rendesen bekarmolt éjszaka után a cukros és lisztes italokat/kajákat kívánod.

Nem is kell sokat innod, és nem is kell másnaposnak lenned ahhoz, hogy farkas éhesen ébredj

Kutatások bizonyítják, hogy már három feles is 30%-kal csökkenti a vércukorszintet, ami már bőven elég ahhoz, hogy korgó gyomrod mérhetetlen éhséggel ébresszen.

És akkor még ott van a dehidratáltság is

Az alkohol vízelvonó hatása miatt gyakorlatilag kiszárítja a szervezetedet, ami meg (iszonyat) fejfájással, szájszárazsággal és szomjúságérzettel figyelmeztet, hogy valami folyadékféleségre lenne szüksége.

Nyilván ismered a szokásos trükköket, hogy ne érjen utol a másnaposság szele (az este folyamán nemcsak alkoholt iszol, hanem vizet is, és eszel egy kis sós vagy édes ropogtatnivalót, mert ezek ugye felszívják az alkoholt), valahogy mégis mindig belecsúszol. 

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)