Jump to content

Az igazság a milliárdosokról

2019. 12. 17. 12:05

Sok multimilliomos kiváló vezető, de az nem biztos, hogy jól tűrik, hogy vezessék őket.

Egy pszichológiai tanulmány során 43 ultratehetős egyén szokásait vizsgálták meg. A multimilliomosok (és ez dollárban értendő) a világ különböző pontjain élnek, velük végzett egy átfogó kutatást Rainer Zitelmann, német kutató, akinek azt sikerült megállapítani, hogy mindannyiuk hasonlóképpen éreznek a hatalom iránt.

– Én nonkonformistsnak nevezem őket – mondta Rainer Zitelmann – sokuknak volt gondjuk életük során - például az iskolában - az engedelmességgel és a hatalommal.

A meginterjúvolt milliomosok mind vállalkozók és befektetők voltak, legalább 11 millió dolláros vagyonnal. Mindannyian egy 50 kérdésből álló kérdőívet töltöttek ki, ami az öt faktoros modellen alapult. Az eredményeket A tehetős elit című könyvében mutatta be.

Zitelmann megállapította, hogy az interjúalanyai nagyon rosszul viselték, ha utasításokat kellett teljesíteniük, és ez a magánéletükön is érződött: a negyvenötből negyvenen saját cégüket vezették, sokuk soha nem is dolgozott másnak.

Mindezek mellett voltak egyéb közös tulajdonságok is: az ultragazdagok kevésbé neurotikusak, és kevésbé szívélyesek másoknál, extrovertáltabbak, lelkiismeretesebbek és nyitottabbak az átlagosnál.

Más híres milliárdosok is rendelkeztek hasonló személyiségjegyekkel. A CNN alapítóját, Ted Turnert például kirúgták a Brown Egyetemről mielőtt lediplomázott volna, mert a barátnője az egyetem szabályzata ellenére beköltözött a kollégiumi szobájába.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)