Jump to content

Hihetetlen infó a Marsról

2019. 12. 12. 17:45

Emlékszik még valaki azokra az időkre, amikor a tudósok azon tanakodtak, vajon van-e víz a Marson? Azóta nagyot fordult a világ.

Annyira, hogy a legutóbbi kutatások alapján a vörös bolygó északi sarkának felszíne alatt annyi fagyott víz van, ami felolvadva és a felszínre törve beborítaná az egész égitestet.

A csillagászok eddig is tudtak róla, hogy a Mars felszíne alatt nagyjából két kilométerrel húzódó "cavi unit" tartalmazhat fagyott vizet, de eddig úgy gondolták, hogy a rétegek nagy része homokból áll. Stefano Nerozzi és csapata viszont a Mars Reconnaissance Orbiter SHARAD radarral készített eredményeit tanulmányozva arra jutottak, hogy a fagyott víz mértéke sokkal magasabb lehet az eddig gondoltnál, nagyjából 61-88%-os. Az erről szóló tanulmány szerint ez akkora mennyiség, hogy ha felolvadna, nagyjából másfél méter mély víztakaróval boríthatná be az egész bolygót.

A kutatók szerint a most felfedezett jégrétegek a Mars korábbi sarki jégsapkájának maradványai lehetnek, így további kutatással a bolygó klímaváltozásáról is sokat elárulhatnak.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)