Jump to content

A North Face furcsa húzása

2019. 06. 14. 21:12

“Meghekkelték a Wikipédiát”, mindezt marketingtrükkel, önös érdekből, nyerészkedésből. Egyébként zseniális, de nem etikus egy ekkora cégnek ilyesmit csinálni. Egyébként ha nem dicsekednek vele, lehet fel sem tűnik senkinek, hogy milyen manipulatív játékot játszanak a tudatalattival.

Nagyon egyszerű volt egyébként a trükk, amiről egyenesen a Wikipédia számolt be a Twitteren: A San Francisco -i cég egzotikus tájakról szóló wiki oldalakon olyan képeket osztott meg, illetve cserélt ki, ahol North Face modellek szerepelnek a márkás ruháikban. A bajt csak tetézi, hogy a ruhagyártó óriás maga számolt be eszelősen jó tervükről, amivel rögtön előrébb is sorolta őket a Google, hisz a Wikipédián megjelenő képeket alapból előrébb teszi a keresőóriás.

Miután a Wikimedia Alapítvány szóvá tette ezt, a North Face kénytelen volt bocsánatot kérni. A Wikipédia vezetősége szerint ez a “köztulajdon bemocskolása”, hisz szembe megy azokkal a törekvésekkel, hogy ingyenesen, korlátlanul és hitelesen lássák el megfelelő információval a világot, bármilyen témáról is legyen szó. Promóció célokra használni a Wiki oldalakat nem etikus.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)