Jump to content

Az önvezető autók hatása, amire nem gondoltál

2019. 01. 24. 19:28

Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy az önvezető autók hogyan befolyásolhatják és változtathatják meg az emberek életét – érdekes dologra jutott.

Egyelőre kezdeti stádiumban van az önvezető autók fejlesztése, aminek végcélja az lenne, hogy járművünkkel sofőr nélkül is eljuthassunk biztonságban a célállomásra. Az amerikai Annals of Tourism Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmány viszont egy egészen más dologra is felhívja a figyelmet:

az önvezető autók kiválthatják az útmenti hoteleket és (gyors)éttermeket, azaz így akár a mozgó járművekben aludni és enni is lehet,

Annál is inkább, mert az önvezető autók belső kialakítása egészen biztosan meg fog változni, tágasabb és kényelmesebb lesz a belső tér, hiszen nincs sofőr, akinek igényeit ki kellene szolgálni, hogy a vezetésre tudjon koncentrálni.

ARRA ráadásul elég vonzó marketing kampányt is fel lehet húzni, a tanulmányvezető Scott Cohen szerint pedig ez így is lesz:

„A szexszel el lehet adni, ezért valószínű, hogy az üzleti érdekek is azt diktálják majd, hogy kihasználják ezt a területet.”

Az viszont problémás lehet, hogy az önvezető autók/taxik elterjedése a szexturizmust, a prostitúciót is fellendítheti, ráadásul anélkül, hogy annak bármilyen formáját legalizálnák. Persze az önvezető taxik bekamerázásával valamelyest lehetne kontrollálni a helyzetet.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)