Jump to content

Érkezik a limitált pezsgő

2018. 09. 10. 21:41

François President Blanc de Noir Brut 2014 - egyelőre egyedi tétel lesz, megközelítőleg 7500 palack készül belőle.

A François a Törley-portfólió csúcsát jelenti, ezeket a tételek a legrégebbi pezsgőkészítési módszerrel, tradicionális eljárással készülnek klasszikus fajtákból, kizárólag a cég saját, etyeki és pázmándi ültetvényeiről származó Chardonnay-ből és Pinot Noir-ból. A François rozépezsgőinek is ez a Pinot Noir az alapja, mindkettő nagyon sikeres, ezért is született meg az ötlet, hogy készüljön ebből a szőlőből fehér pezsgő is.

Így született meg a François President Blanc de Noir, azaz feketéből fehéret. A szőlőfeldolgozás során a hosszabb héjon áztatás műveletét kihagyva készült el Pinot Noir szőlőből ez a limitált fehér pezsgő.

„Kíváncsiak voltunk arra, hogyan érlelődik a Pinot nem rozéként, hanem fehér pezsgőként az évek során. Brut pezsgőt készítettünk egyetlen alapborból, amely 6 gramm dosage-t kapott. A három év érlelés sokat hozzátett az ízvilágához, és időben, tavasszal degorzsáltuk, hogy egy szépen megpihent tételt tudjunk most, szeptemberben bemutatni”. mondta el Koczuba Róbert pezsgőmester.

A Blanc de Noir készítése során a szakértők többször is konzultáltak Nicolas Jaegerrel, a Champagne Alfred Gratien pezsgőmesterével is, aki mögött négy generáció tapasztalata áll, így nem szégyen tanulni tőle.

A végeredmény egy elegáns, arany színű pezsgő lett. Élénk illat és íz, lendületes savtartalom, finom gyöngyözés és a fajtára jellemző gyümölcsös jegyek társulnak a több éves érlelésből származó érett, élesztős aromákkal. Egy harmonikus, sokrétű és hosszú pezsgő a fajta minden szépségével.

Egyelőre egyedi tétel lesz, megközelítőleg 7500 palack készül belőle.

 

(Forrás: igenyesferfi.hu / kép: gourmethunters.co.hu)