Jump to content

A vadászat tiszteletre tanít

2018. 03. 25. 22:26

A vadászat kezdetektől fogva összeköti az embert a természettel. Sokan elfelejtik azonban, hogy ez az ősi tevékenység miről is szól, hiszen vadászni csak tisztelettel lehet, lehetne. Egy férfi életében a vadászat – minden tekintetben – meghatározó szerepet játszik, de nem a trófeagyűjtés a cél.

„A vadászat egy életre szóló élmény” – kezdte a beszélgetést Florian Zaruba, a Kristinus birtokigazgatója, akinek a vadászat gyerekkori szenvedélye – „Együtt vadászni azokkal, akikkel közös a szenvedélyünk. Tudni, hogy akik mellettünk vannak igazi társak, jó barátok, akik tudják, mi teszi a vadak űzését életre szóló élménnyé. Vadászok vagyunk mi is, jól ismerjük e vadászterületet, hiszen borbirtokunk és partnerünk a Somogyi Magor Vt. része ennek az egyedülálló, érintetlen vadonnak, amely a legjobbak közé tartozik a világon.” – tette hozzá Florian.

A vadászat ősi férfi szenvedély, de tisztelet és megértés nélkül nem működik

A vadászat rendkívül összetett, megtanít gondolkodni elképesztő személyiségfejlesztő hatása is van, hiszen ez egy semmihez sem fogható alkalom az önfegyelem gyakorlására. Egy jó vadász etikusan, tisztelettel, a szabályokat betartva áll a természethez és a vadhoz, akinek nem a trófeagyűjtés a célja, hanem a természet és a vadak megismerése és megértése. Természetesen a vadászok nélkül már számtalan vadfaj kihalt volna, azok élőhelyének fejlesztése, gondozása, védelme, állományszabályzása mind része a folyamatnak. A vadászatot ennek megfelelően meg lehet közelíteni szakmai, sport, hagyományőrzés vagy gazdasági ágazat oldalról is, de ha őszinték akarunk lenni, akkor egy vadász számára ez első sorban szenvedély és élmény.

„A vadászat egy folyamat, ahogy megérted a természetet, az állatokat, a vadvilágot – megértés és tisztelet kell ahhoz, hogy a vadászatban sikeres legyél.”

– folytatta a beszélgetést Florian, majd hozzátette: „Érdekes, hogy a legtöbben, akik megkérdőjelezik a vadászat szükségszerűségét nem vegánok vagy vegetarianusok. A szupermarketek polcaira kerülő állatok viszont sajnos sokkal többet szenvednek még életükben, arról nem is beszélve, hogy ha nem vadásznánk, akkor felborulna az egyensúly. A természet közelsége mára az életem részévé vált, remekül tudom magam érezni, ha a kutyámmal ketten a természetben tölthetek el egy napot.”

(Forrás: player.hu)