Florencio akkora név, hogy szelt már hajszálvékonyra sonkát Barack Obamának, a spanyol királynak és Robert De Nironak is. Ha egy híresség úgy szeretne élvezni egy jó ibériai jamónt, ahogy azt a készítője szerette volna, akkor emberünket kéreti az asztala mellé.
Nem csoda, ha kíváncsi vagy, hogyan lehet betörni a bizniszbe. Egy interjúban Florencio elárulta, hogy egyszerű pincérként kezdte az ipart, mígnem egyik nap a szakács megkérte arra, hogy vágjon föl egy sonkát, a művelet pedig annyira bejött neki, hogy elkezdte gyakorolni. Több hónapnyi szeletelés után eldöntötte, hogy – saját szavaival élve – egész testét és lelkét ennek a gyönyörű hivatásnak fogja szentelni. A mesterség lényege szerinte nem más, mint hogy az igazi cortador de jamones felismeri az igazán jó minőségű ibériai sonkát, és képes azt profi módon tálalni a vendég részére.
Épp emiatt attól még nem leszel hivatásos sonkaszeletelő sztár, hogy ügyesen aprítasz föl húskészítményeket. Florencio szerint egy igazi cortador mindent tud arról a sonkáról, ami elé kerül. Tudja, hol élt a sertés, milyen takarmányon nevelkedett, hogyan dolgozták fel, milyen fűszerezést, kezelést kapott a húsa. Ehhez a szeletelés előtt tudni kell ellenőrizni a minőséget, a származást jelölő bélyegzőket és egyéb tanúsítványokat. Egy jó szeletelő a sonkaszeletek vékonyságával képes manipulálni a termék fogyasztásának élményét, miközben még a vendégeket is érdekes infókkal bombázza, amennyiben azok igényt tartanak némi kalauzolásra.
A spanyol jamón egyébként teljesen más, mint az olasz prosciutto, mivel erre a sonkára vonatkozik az egyik legszigorúbb előírási rendszer Európában. Több fajtáját is megkülönböztetik attól függően, milyen sertésből és hol készült, de még a szerint is csoportosítják a fajtákat, hogy mit evett a disznó a nevelés során. Szóval nem annyira egyszerű ez, mint amilyennek hangzik, de azért egyetemet sem kell elvégezni hozzá.
Florencio egyébként úgy lett ekkora sztárszeletelő, hogy nem csak szeletel, de részt vesz a minőségellenőrzésben is, és miután kinevezte magát sonka-nagykövetnek, a nyakába vette a világot. Ma már öt kontinensen népszerűsíti a jamónt, amiért természetesen szintén rengeteg pénzt kap.
A tanulság tehát nem más, mint hogy bármit is csinálsz, csináld azt meggyőződéssel, igényesen és teljes elköteleződéssel. Egy sonkaszeletelőből lett milliomosnál nem tudunk erre a kitételre jobb igazolást mutatni.