Jump to content

Természetes tápanyagok edzéshez II.

2015. 03. 21. 19:00

A cikknek nem elsődleges célja, hogy az étrendkiegészítőket szidja, azonban mindenképpen szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy míg egyes termékek megérik a pénzt, mások teljesen helyettesíthetőek egészségesebb, természetes változatokkal. Próbálj ki valamit mást ezúttal az intenzív edzsések mellé a porok helyett!

4. Edzés előtti koffeinbomba – A kreatin-monohidrát mellett a legtipikusabb edzés előtti löketadók az energiaitalok. A koffeinből és más élénkítőszerekből előállított löttyöket többször láthatod egy edzőteremben, mint a kis pózer srác telefonját, aki minden gyakorlat után hármat posztol. Az edzőterembe látogatók esküdnek az ilyen italokra, míg a gyártók újabb ízekkel és hatóanyagokkal próbálják frissen tartani a piacot és meggyőzni téged arról, hogy az igazi lendülethez feltétlenül energiaital kell.

Természetesen az első dolog, ami eszedbe juthat, ha koffeinbevitelről van szó, az a kávé. Vannak azonban olyan érvek a fekete ital mellett, melyek nem csupán egy lehetőséggé, hanem a verseny fölényes győztesévé teszik, ha élénkítésről van szó. A kávé és mellé ugyanígy a zöld tea is, mértékkel fogyasztva jót tesz a szívnek és kulcsfontosságú antioxidánsokat, vitaminokat és ásványianyagokat tartalmaz.

5. Rostpótlás – A fehérjegazdag étkezés egyik pillére a megfelelő rostbevitel, mely segít az emésztőrendszernek elbánni a proteinnekkel és eljuttatni őket az éhes izomzatba. A legjobb megoldás, ha egyszerűen „normálisan” étkezel etéren és teljeskiőrlésű termékekkel gondoskodsz a szervezeted szükségleteiről.

A mesterséges rosttartalmú étrend kiegészítők ellen ismét az szól, hogy a teljes étkezés a rostok mellett vitaminokkal és ásványianyagokkal is ellátja a szervezetedet. Ezáltal a táplálkozásod kiegyensúlyozottabbá válik. A legjobb források a bab, a zöldségek, a zabpehely és a teljeskiőrlésű termékek. Emellett érdemes gyümölcsöket és rosttal gazdagított élelmiszereket is beiktatni.

Forrás: primermagazine.com / Írta: Molnár Adrienn