A jó steaket semmivel sem lehet jobban kiegészíteni, mint a valódi héjában sült krumplival. (Legfeljebb még egy jó sűrű, erős sör jöhet szóba.) A köretkészítésnek egy elegáns és viszonylag egyszerű módja a Hasselback-burgonya, mely ha jól sikerül olyannyira mutatós, hogy nem is kell bajlódni a tálalással.
Hozzávalók a steakpáchoz:
- 10 evőkanál szójaszósz
- 5-5 evőkanál barnacukor, almaecet és ananászlé
- 3 gerezd összenyomott vagy apróra vágott fokhagyma
- 60 dkg marhahús
A húst leszámítva a fenti hozzávalókat keverd össze, majd 12-24 órára áztasd be a húst a pácba a hűtőbe eltéve. Másnap grillrácson süsd készre. Ekkor ízlés szerint még lehet sózni.
Hozzávalók a Hasselback-burgonyához
- 5-6 közepes sütnivaló krumpli
- 4 gerezd összenyomott fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj és vaj
- tengeri só, bors
Melegítsd elő a sütőt 150 fokra. Irdald be a héjas, megmosott krumplit úgy, hogy szinte átvágod, majd kend meg olajjal, sóval és borssal elkevert fokhagymával. A tetejére tégy egy darabka vajat, alá pedig sütőpapírt. Körülbelül egy óra alatt ropogósra sül.
Mellé Egri bikavér vagy Szekszárdi kadarka a legjobb bor, ám ha a lányok kedvéért rostélyost is grilleztek, akkor Csemői rizling is remek választás. Sörök közül egy erős, sötét bak vagy egy testesebb porter jöhet szóba. Itthon a legegyszerűbben a Dreher Bakja szerezhető be.
Forrás: artofmanliness.com / Írta: Molnát Adrienn