Jump to content

Cserepes ajkak ellen, hatásosan II.

2015. 02. 26. 11:37

A megfelelő ápolás:
Most, hogy már tudod, mit nem szabad, ideje megbeszélnünk azt is, mit kezdhetsz a kicserepesedett ajkakkal. Azon felül, hogy belsőleg pótolod a folyadékot, külsőleg is sokat tehetsz az egészségesebb és szebb látványért.
Először is óvatosan, egy frottír törölközővel, vagy a fogkeféddel dörzsöld át a szádat, így eltávolíthatod az elhalt hámsejteket. Ezután nagyon fontos a hidratálás, amire a legjobb eszköz egy átlátszó, matt ajakír.
Ezt a krémet mindenképpen vidd magaddal az útra, mert legalább egy-két napig folyamatosan ápolnod kell ajkaidat, hogy újra a régiek legyenek.

Megelőzés gyanánt:
A megfelelő folyadékfogyasztás mellett ügyelned kell arra is, hogy ne hagyd elfajulni a helyzetet. Ha már érzed, hogy feszül a bőröd, akkor ne várd meg, míg berepedezik a szád, hanem kezdd el a kezelést a probléma tényleges megjelenése előtt.
Félúton még mindig sokkal jobb legyőzni az ajkak kicserepesedését, mint megvárni a ténylegesen fájdalmas és kínos gond kiteljesedését.

Allergia vagy más betegség?
Ha véleményed szerint túl gyakran jelentkezik nálad ez a gond, akkor érdemes elgondolkoznod az allergia lehetőégén is, mivel bizonyos adalékanyagok (pl. a fogkrémekben) szájszárazságot okozhatnak, ami egyenes úton vezet az ajkak berepedezéséhez.
A háttérben természetesen nem csupán allergia, hanem egyéb betegség is állhat, s ebben az esetben nem kizárólagosan szájüregi problémáról beszélhetünk. Akármiről legyen szó, nem csak a kiváltó okok, hanem a tünetek is kellemetlenek, ezért mindenképpen szánj időt a kivizsgálásra.