Jump to content

Cukor helyett II.

2015. 02. 17. 17:27

A kristálycukor helyett szerencsére nagyon sok olyan édesítő van, mellyel ugyanazt az ízt érhetjük el. De azért ezekre is figyelni kell, hiszen nem mindegy, miből mennyit használunk.

Szárított, őrölt stevia levelek
Kb. 30x édesebbek, mint azonos mennyiségű kristálycukor, vagyis 10 dkg kristálycukor helyett használjunk 3 gramm stevia levelet.
Tipp: ízesítsük teánkat stevia levéllel: 34 levélkét tehetünk egy csésze bármilyen teához, majd forrázzuk le, vagy egy „teatojást” megtöltünk stevia levéllel és a kannába tesszük a szokásos tea mellé. Egy adag 23-szor is felhasználható egyre hosszabb áztatási idővel.

Folyékony stevia kivonatok:
A stevia fluid 50-szer, a szirup pedig akár 200-250-szer édesebb is lehet, mint azonos mennyiségű kristálycukor. Tapasztalatom szerint 3 dl folyadékhoz elegendő 8-10 csepp stevia fluid.

Eritritol:
Jó tudni, hogy édes íze csupán 60-80% a kristálycukorénak, ezért kb. másfélszer többet kell belőle használni (10 dkg kristálycukor helyett 15 dkg eritritol.)
Tipp: 160°Cig nem veszíti el édes ízét, és nincs utóíze. Jól kombinálható más édesítőszerekkel.

Négyszeres édesítő hatású steviaeritritol keverékek:
Egyre népszerűbbek, édesítő erejük valóban négyszerese a kristálycukorénak és az édesség jellegében is leginkább ez emlékeztet a kristálycukorra. Teában, kávéban, édességekben alkalmazva valódi répacukor feelinget nyújt és valóban elegendő belőle az előírt cukormennyiség negyed része.

Forrás és fotó: egeszsegtar.hu / Írta: Molnár Adrienn