Jump to content

Miből van a McDonald’s-os sültkrumpli?

2015. 01. 22. 18:25

Nagy titokra derült most fény. A Discoverin futó "Állítólag" egyik műsorvezetője Grant Imahara ugyanis kiderítette, miből is áll a McDonald’s hírhedten finom sültkrumplija.

Összesen 14 összetevőt sikerült beazonosítani, és ezekből csak egy a krumpli. A són, a szója- és repceolajon, a citromsavon talán senki nem lepődik meg, egy fokkal érdekesebb a hidrolizált gabona és a hidrolizált tej, illetve a természetes marhahúsaroma.
Azonban van két összetevő, mely elgondolkodásra kényszeríti az embert: az egyik a TBHQ, a másik a PDMS néven ismert vegyi anyag.

Ha nem tudod a kér rövidítés mit is takar, akkor gyorsan elmagyarázzuk.

“A terc-butil-hidrokinon (más néven TBHQ, tertiary butylhydroquinone, tert-butylhydroquinone, E319) egy aromás fenol, mely a hidrokinon terc-butil-csoportot tartalmazó származéka. (…) Ipari keretek között a szerves peroxidok autopolimerizációja közben használják. Ezen kívülIt felhasználják még parfümökben, mert lassabb párolgást biztosít. Megtalálható továbbá egyes lakkokban és gyantákban is.”

“A dimetil-polisziloxán (PDMS, E900) a legszélesebb körben használt szilícium alapú szerves polimer. Rendkívül sok területen alkalmazzák, a kontaktlencséktől kezdve orvosi műszereken, samponokon, síkosító olajokon keresztül egészen hőálló bevonatokig.”

Forrás és fotó: dailymail.co.uk / Írta: Molnár Adrienn