Jump to content

Könnyű finomságok - french toast

2015. 01. 22. 16:24

Tipikus eljárás, hogy a nyakunkon maradt megöregedett, szikkadt kenyérből bundáskenyeret csinálunk vacsorára. Ezt a „felfrissítési” eljárást veszi alapul a francia konyha is, mely azonban a mi változatunkkal szemben nem sós étellé, hanem egy elegáns desszertté változtatja a maradékot.

Mint ahogy a neve is sejteti a French toast nem amerikai, de erősen amerikanizált étel. Eredeti származása valóban francia, itt azonban Pain Perdu néven ismert. Nem meglepő módon mégsem nem őshazájában a legnépszerűbb. Szinte valamennyi amerikai reggeliző, diner kínálatában szerepel egyszerű és takarékos elkészítése miatt.

Míg a tengerentúlon hétköznapi dolognak számít, addig nálunk főként az előkelőbb, francia konyhát vezető éttermek készítik jelentősen jobb minőségű alapanyagokból, mint amerikai társaik.

Ha szeretnénk otthon French toastot csinálni, akkor lényegében nem sok mindennel többre van szükségünk, mint egy bundáskenyérhez. Most azonban az elegáns változatot ismertetem, melyet természetesen vissza lehet butítani a maradékokból készülő alapokra.

Hozzávalók:

  • néhány baguette (vagy pár szelet kalács, vagy szikkadt toast kenyér)
  • minden 3 szelethez 2 tojás (6 szelet 4 tojás stb.)
  • tojásonként egy evőkanál tej (4 tojáshoz 4 kanál)
  • ízlés szerint fahéjas vagy Bourbon vaníliás cukor (vagy fahéj és cukor)
  • 1 csipet és nem több szerecsendió és só (elhagyható)
  • sózatlan vaj a sütéshez (hogy olcsóbb legyen tehetünk hozzá fele-fele arányban napraforgó olajat is)
  • juharszirup, porcukor, lekvár vagy kompót a dekorációhoz

A friss kenyérfélét néhány óráig zacskó nélkül száradni hagyjuk, nyert ügyünk van az eleve szikkadt és száraz példányokkal. Felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet, majd elkeverjük a fahéjas cukorral, a sóval és a szerecsendióval. A kenyerek mindkét felét ázni hagyjuk 1-1 percet a tojásos keverékben, majd a serpenyőben felolvasztott forró vajon mindkét oldalt kisütjük. Ehhez körülben oldalanként 2 perc szükséges. Melegen porcukorral megszórva, juhar sziruppal leöntve, meglekvározva vagy kompóttal megpakolva tálaljuk.

Forrás: marthastewart.com / Írta: Molnár Adrienn