Jump to content

Minden a fagyási sérülésekről II.

2014. 12. 25. 11:48

Ugyan nap közben nincs mostanság olyan hideg, viszony a téli éjszakák elég hidegek tudnak lenni ahhoz, hogy komolyann sérüléseket szerezzünk a hideg által. Ezért is hoztam pár fontos tudnivalót arra az esetre, ha esetleg kicsit több időt töltenénk az éjszakai hűvös égbolt alatt.

Bár ésszerűnek tűnhet, hogy teljesen átfagyva, fagyási sérülésekkel a testeden belemerülj egy kád forró vízbe, rengeteget árthatsz vele a testednek. Ezt a fajta hőmérsékleti különbséget ugyanis nehezen tolerálja a szervezet, sőt a forróság alapjáraton is megviseli a hámszöveteket.

A legjobb, ha langyos, kézmeleg vízben nyúlsz el. Ha fél percre bele tudod mártani ép kezedet a fürdővízbe, biztos lehetsz benne, hogy nem túl magas a hőmérséklete.

A fagyási sérüléssel sújtott felületet nagyjából félórán keresztül áztasd, amíg puha és rugalmas nem lesz. A fűtőtestnél való melegítés kifejezetten fájdalmas lehet, az e célra vény nélkül kapható készítmények azonban segíthetnek.

Amikor érzékeled, hogy fagyási sérülésed keletkezett, az első és legfontosabb feladat, hogy kellemesen meleg helyre húzódj. Távolítsd el magadról a hideg és nedves ruhadarabokat, és amennyiben hólyagok is keletkeztek rajtad, hagyd azokat érintetlenül.

Teával vagy más meleg itallal belülről is átmelegítheted magadat – a forróságtól azonban mindenképpen tartózkodj, hiszen nehezíted vele a regenerációt.

Ha a lábujjad sérült meg, lehetőleg ne járkálj! A fagyási sérüléssel sújtott terület dörzsölgetése sem tesz jót. A langyos fürdőt már javasoltuk, a fűtőtestet viszont kerüld el, mert akármilyen meglepő, a fagyott terület könnyebben megéghet.

Elterjedt a köztudatban, hogy a forró kávé fogyasztása és a vazelin kenőcs használata védelmet nyújthat a fagyási sérülések kialakulása ellen. Ezek azonban alaptalan tévhitek, amelyekre nem alapozhatsz védelmet a nagy hidegben.

Az egyetlen módszer, amivel javíthatod az általános vérkeringést, és ellenállóbbá teheted magad a környezeti körülményekkel szemben, az a rendszeres testmozgás. Heti háromszor egy óra edzés tökéletes, ám ennél fokozottabb igénybevétel esetén is tarts 1-2 pihenőnapot, hiszen a kimerültség tovább növeli a kockázatot!

Forrás és fotó: alternativenergia.hu

Írta: Molnár Adrienn