Jump to content

Minden a fagyási sérülésekről I.

2014. 12. 23. 18:20

Szerencsére az idei tél nem túl hideg, de azért biztos, ami biztos jobb ha felkészülünk, hogy ennél sokkal hidegebb napok is jöhetnek, melyek alatt jobb ha vigyázunk magunkra és testünkre. De leginkább megpróbálunk minden nemű fagyási sérülést megúszni.

A szélsőségesen alacsony hőmérsékletnek kitett test fagyási sérüléssel reagál a környezeti körülményekre. Nem meglepő, hogy a fedetlen részeid vannak a legnagyobb veszélyben, illetve azok, amelyeket eleve kevesebb ér hálóz be.

Legtöbbször a kéz- és lábujjakon, az orron, a füleken, az orcákon és az állon jelentkezik. Amikor kint tartózkodsz a hidegben, szervezeted igyekszik kiegyensúlyozni a hőháztartást, ugyanakkor próbálja a legfontosabb szerveid felé irányítani a keringést: márpedig a szíved és a tüdőd az elsődleges prioritás.

Előfordulhat, hogy a véráramlás extrém mértékben lecsökken például az ujjaidban, ami az oxigénellátás csökkenése miatt növeli a hámsérülés veszélyét.

Tévedés, hogy hosszú ideig fagypont alatti hőmérsékletben kell ácsorognod ahhoz, hogy ilyen sérüléseket szerezz. Tény, hogy valóban akkor a legnagyobb a kockázat, ha sokáig vagy odakint, ám adott körülmények között akár másodperceken belül is kialakulhat.

Talán emlékszel arra az esetre, amikor Thaiföldön egy különösen hideg évszakban plusz(!) 10 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, s emiatt emberek tucatjai fagytak halálra. A szervezeted alkalmazkodóképességétől is függ tehát, miként reagál a hűvösre.

Arról nem is beszélve, hogy a szél nagyon fontos változót jelent az egyenletben, hiszen elképesztő mértékben befolyásolja a hőérzeted.

Forrás és fotó: foka.blog.hu

Írta: Molnár Adrienn