Jump to content

Mi is az a paraszt-wellness?

2014. 12. 08. 14:06

Az útóbbi időben egyre több új szó keletkezik minden téren, ez pedig a turizmust sem kíméli, melynek itt is van az új szava, a paraszt-wellness. Nem túl szép szó, no de lássuk mit is takar.

Ez a fogalom csak nem olyan régen alakult ki és még nem is igazán terjedt el a köznyelvben, de azért illik tisztában lenni a jelentésével.

Nos. A paraszt-wellness leginkább az a nyaralás, vagyis inkább önkéntes munka, ahol nem finom kis szállodában lakunk és reggelente háromfogásos svédasztal vár minket, hanem egy kis faluban valahol a semmi és a semmi közepén. Itt bizony nem fogsz unatkozni és nem kell majd az idődet a medence szélén eltölteni, hiszen a falu öregjei találnak neked valami elfoglaltságot biztosan.

Tudni kell, hogy ez a nyaralásfajta igazán csak nyáron élvezhető, mikor is van mit csinálni a ház körül. Ugyanis ez az egyik fontos szempontja a nyaralásnak, hogy legyen mit csinálni. Az ember ugyan kikapcsolódni megy, de ez aktív kikapcsolódás lesz. Miközben lovakat ganéz, vagy tyúkokat etet, esetleg a földeken dohányt tör és krumplit ás fel. Jól hangzik, nem de?

Ez nem való a finnyás kislányoknak és azoknak, akik inkább ki sem mozdulnának a szobából. Valamint azoknak se ajánljuk, akik nem tudnak megbarátkozni a bogarakkal és az igazi parasztos kulináris fogásokkal, mint a hagyma meg a zsíros kenyér, egy jó szelet szalonnával. Az biztos, hogy a válogatósak itt éhen halnak, a finnyásak meg...hát tudjátok.

A paraszt-wellness amúgy nagyon jó kikapcsolódást jelent az embernek, ha tudja, hogyan kell az ilyet élvezni úgy egészében. A friss levegő és a hasznos munkanap végén mindenkit elégedettséggel fog eltölteni és a végén a két kézi munka is meghozza gyümölcsét. Pláne ha almát szedünk, melyből mi magunk sütünk pitét.

Ajánlani tudom amúgy mindenkinek, aki kicsit unja a város zaját és a rohanó életet. Rajtuk kívül meg még azoknak, akik nem félnek bepiszkítani a kezüket és szeretik a vidéket. Persze családoknak is kiváló kikapcsolódás, hiszen a gyerekek imádnak játszani és imádják az állatokat is, amiből itt nincs hiány, ezért ha tehetjük, vigyük magunkkal a kicsiket is.

Forrás és fotó: mentatrend.hu

Írta: Molnár Adrienn