Jump to content

Illatosítók a lakásban

2014. 11. 16. 22:22

Mindenki szereti ha a lakásában finom is friss illet terjeng. Ezt az illatot el lehet érni temészetes módon, nem kell különböző légfrissítőkre költeni, elég ha a régi bevált receptet követünk és kész is.

Vannak olyan már minden boltban kapható melegítők, melybe csak egy-egy teamácsest kell rakni. Ezek közül is többféle létezik, van aminek egy kis kanna van a tetején. Ez igazán jól és sokáig használható, hiszen elég sok vizet lehet bele tenni és ebbe a vízbe különböző ízesítőket és illatosítókat. Tegyünk bele némi citromot, vagy citromlevet és máris kész a természetes illatosító. A víz a lassú melegítés hatására szép lassan fog elpárologni és ezáltal elég sokáig képes megtölteni kellemes illattal a lakást.

Persze a melegítős fajtából lehet kapni egy másik félét is, ez inkább csak egy egyszerű kerámia gúla, melynek a tetejére tudunk csepegtetni különböző illóolajokat. Ezeket az olajokat a nagyobb hipermarketekbe lehet kapni vagy a piacokon. Többféle illatban és mennyiségben, melyek ugyan 100%-os koncentrátumok, de egy kis higítással itt is sokra mehetünk. Higítás után pedig az első fajtába is nyugodtan beleönthetjük, hiszen így a lassú párolgás hatására az illatok is jöbban megmaradnak.

Ezen egyszerű "készülékek" ellenére is a legtöbben az illatgyertyára szavaznak. Ennek is megvan ugyan az előnye, hiszen elég ha csak meggyújtjuk és kész is. Viszont ha nem jó minőségűt veszünk, akkor gyakorlatilag csak egy gyertyát sikerül vennünk, melynek az illata csak kívülről érezhető, de amint meggyújtod máris nem marad belőle semmi sem.

Ezeken kívül még van egy megoldás, melyet ugyancsak minden boltban lehet kapni. Ez pedig a bambuszpálcás illatostíó. Melyet úgy kell elképzeni, mint egy poharat benne vékony bambuszpálcákkal, amelyeken kis lyukak vannak. A pálcák felszívják a pohárban lévő illóanyagokat és ezeket lassú kipárolgás következtében juttatják a levegőbe.

Forrás és fotó: lakberendezes.hu

Írta: Molnár Adrienn