Jump to content

Segítség a zsírégetésben – teázni jó I.

2014. 09. 07. 14:00

Nincs is kellemesebb a közelgő egyre hidegebb estéken vagy nyirkos hajnalokon, mint elkortyolni egy bögre jó meleg teát. Az ősz közeledtével jön a forró italok időszaka is, így a nyáron elpakolt teakészlet végre előkerülhet. Nem véletlenül van számos országban nagy kultúrája a teafogyasztásnak, hiszen ezek a szertartások nem csak kellemesek, de egészségesek is. Legyen most szó a zsírégető teatípusokról.

A hagyományos magyar teaszertartás nem a legjobb. Olyan forró tea, amiben tyúkot lehetne kopasztani, sok citrommal és még több cukorral. A cukrot, a mesterséges édesítőt, de legtöbbször még a mézet is jobb, ha elfelejted. Nagyon forrón teát inni pedig már csak azért sem egészséges, mert a túl meleg ételek és italok fogyasztása amellett, hogy a fogzománc kirepedezéséhez vezethet, kedvez a gyomorfekély kialakulásának is.

A következő teák azonban szűzen (azaz ízesítés nélkül) melegen vagy langyosan kimondottan finomak és segítségedre lehetnek abban, hogy a javuló anyagcserének köszönhetően könnyebben szabadulj meg fölös kilóidtól.

1. Csalántea – A csalántea ideális vízhajtó, emellett kalciumot, káliumot, kovasavat, flavonoidokat valamint rengeteg C-vitamint tartalmaz. Sőt szerotonin is van benne, mely hangulatjavítóként működik. Fontos, hogy másfajta folyadékot is kell mellette bevinni a szervezetbe, mert tényleg kiszáradásig képes hajtani a vizet. Egy csészéhez két kanálnyi levelet szokás leforrázni, melyet utána öt percig érdemes áztatni a forró vízben.

2. Zöld tea – Magas antioxidáns tartalma miatt az örök fiatalság tökéletes szerének tartják, ráadásul segít a rák megelőzésében. A fogyáshoz polifenol-tartalma járul hozzá, mely helyrendezi az anyagcserédet, sőt ha vaníliával ízesíted az italt akkor az éhségérzetet is tompítja. Forrázásához körülbelül 70 fokos víz az ideális, majd szűrés után langyosan fogyasztva a legfinomabb.

3. Lapacho tea – Elsősorban teára szakosodott üzletekben kapható ez a dél-amerikai fakéregből készülő teafajta. A belőle főtt ital gazdag magnéziumban, nátriumban és nyomelemekben, így például vasban, krómban és jódban. Hatása, hogy felpörgeti kissé az anyagcserédet, így naponta 3-4 csésze fogyasztása javasolt egy kúrához. Elkészítése során 10 perc főzést követően leszűrve lesz tökéletes. Szintén fűszerezhető vaníliával.

Forrás: femina.hu

Fotó: antalvali.com és formastudio.hu

Írta: Ambróz Nóra