Jump to content

Hideg víz, jég, dianás cukor – a szaunázás új divatja

2014. 08. 20. 14:00

Korábbi cikkek során már esett szó a szauna áldásos hatásairól az egészségre és arról is, hogy a kakukkfű-kamilla, csokoládé, méz és a sörös felöntés miként dobhatja fel a klasszikus gőzkabin élményt. Ennek folytatásaként következzen néhány újfajta kényeztetés, melyeknél hideg vizet, jeget és a dianás cukrot vetnek be.

Édes-dianás élvezet

Kezdjük egy magyar specialitással a dianás felöntéssel, mely az immár 100 éves múltra visszatekintő magyar találmányra, a sósborszesszel töltött dianás cukorkákra alapoz. Ez a szolgáltatás néhány jó nevű wellness szállodában érhető el, ahol titkos recept alapján keverik a ráöntéshez használt különleges illóolajokat. A szaunamesternek ezen szeánsz során célja legalább úgy felhevíteni a szaunában tartózkodókat, mintha alkoholt ittak volna, ám emellé a zászlóval kevert levegő kellemes borzongással is szolgál. Végül a lehűlést követően egy szem csokis vagy natúr dianás cukrot kapsz, mely emeli a vércukorszintet és javítja a kedélyállapotodat.

Fagyos felfrissülés

Ennek két módja is van. Ez egyik az orosz szeánsz, melynek során aromákkal illatosított hideg víz kerül szétoszlatásra a szauna tüzes szívén, melyből roppant intenzív forró levegő születik. A szauna mester ezt zászlója segítségével úgy kavarja, hogy a forróságban is a szibériai tundrák jeges frissességét érezd, így egyszerre izzadhatsz és borzonghatsz. A kettősség remekül felpezsdíti a vérkeringést, így garantáltan boldogsághormokkal telítetten hagyhatod el a gőzkabint.

Még felüdítőbb élmény azonban a „heves jeges”, azaz a jeges szeánsz, melynek sorrán nem csupán hideg vízzel forrósítják fel a kabint, hanem egyenesen jégkockák kerülnek bevetésre. Ez részint látványnak sem utolsó, részint pedig hőfokban sokszorosa az orosz szeánsznak. Kiegészítésképpen mindenkinek jégkockákat osztanak ki, melyekkel bedörzsölheted a bőrödet, ami egyszerre üdítő és edzi a torkot, tüdőt is. A szeánsz végeztével nyakon öntenek hideg vízzel, hogy teljes legyen a roppant intenzív északi szaunaélmény.

Forrás: utisugo.hu

Fotó: enmerit.com és dalesauna.co.uk

Írta: Ambróz Nóra